Körtebefőtt parfümbe ágyazva - A viktoriánus "Pink" - Antik illatrekonstrukció: Extrait d'œillet 1892

A Pink, mint színnév nem csak korunkban népszerű parfümnév. Már a 19. században is létezett Pink-illat, ez pedig nem más volt, mint egy szegfűillat utánzat. Bevallom, nekem nem tetszik a szegfű illata, mert mindig éreztem rajta valami keserű aromát, ezért nem értem, hogy miért akarták ezt a virágillatot leutánozni a régiek. Szerencsére a Pink nem a klasszikus értelemben vett szegfűillat, de hogy mi is pontosan, arról lejjebb olvashatsz.

Néhány érdekesség a szegfűről: a rómaiak a Jupiter virágának tartották, a középkorban az állhatatos szerelmet és a házasságot szimbolizálta. A török szegfű Angliában a lovagiasság jelképe volt. 

Az keverék bázisillatát összetevők aránya szerint a rózsakivonat adja, és ez lesz az az illat, ami teljesen bele is fog olvadni a többibe. Ugyanis van itt ebben a Pinkben minden, mint a búcsúban: narancsvirág, vanília, szegfűszeg, fahéj. Nagyon kíváncsi voltam, mi fog összejönni ebből a már gondolatban is szuperédes kombinációból.

Jelentem, nincs itt semmilyen szegfűillat. Maga a keverék, ezt a Mucha-grafikát idézi színeiben. (Ki tudja, lehet, hogy Muchára hatással volt egy hasonló parfüm?)

Alfons Mucha - Virágok sorozat : A szegfű (wikimedia commons)

 

Olyan ez az illatfelleg, mint ami egy olyan konyhában leng, ahol egyszerre főznek körtebefőttet és egyszerre szurkálgatják a szegfűszeget illatosításra a narancsba. 

A fejillat még alapvetően citrusos, még egy kicsit valami grapefruitos jelleg is beüt (talán még egy kicsit a rózsa is), utána viszont jön a nagyikonyha, így erről a parfümről nehéz eldönteni, hogy hogyan lehetne alkalmazni akár múltidézőként, akár a mindennapokban. Konyha illatosítására mindenesetre jó lehet.

Formula:

Forrás: Furst, Isidor; Askinson, George William: Perfumes and their preparation : containing complete directions for making handkerchief perfumes, smelling-salts ... cosmetics, hair dyes, and other toilet articles ...

(forrás: pixabay)


ÖSSZEFOGLALÓ:

 

Illatcsalád: Gyümölcsös

Bázisillat: Körtés fahéj szegfűszeggel

Fejillat: Citrus, grapefruit - szegfűszeg

Szívillat:  Narancsos körtebefőtt

 

Kiknek ajánlom? Annak, akik szeretik a körtebefőttet.

Mihez illik? Otthoni illat, főképp téli. Talán otthon, főképp konyha illatosítására. 

Múltidéző alkalom? Múltidéző sütizés egy kávézóban vagy teázóban.

Hozzárendelhető 19. századi celeb: A teázás miatt Alice Liddell

Egyéb információ: a illatrekonstrukciók felhasználásához a receptek szerint illóolajokat, esszenciákat, tinktúrákat keverek össze. Ha a recept szerint nincs más feltüntetve az illóolajokat alkoholban hígítom. Ha követnéd az illatrekonstruálást, tartsd be illóolajokra vonatkozó szabályokat! Mindig végezz bőrpróbát, és ha bőrre kened a végeredményt, kellő hígítást alkalmazz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése