"Kleopátra parfümje" kipróbálva - Antik illatrekonstrukció - ókori Egyiptom

Hogy egy kicsit felkavarjam az állóvizet az antik parfümök készítésében és tesztelésében, ezúttal egy tényleg 100%-ban antik illatkeverékről fogok írni.

Ez nem más, mint a tudósok által a sajtónak "Kleopátra parfümjeként" eladott ókori illatmix, amit egyébként szenzációhajhász módon 2019 augusztusában az ókori Egyiptom No.5-jének is hívnak. No nem azért, mert arra emlékeztetne az illata a Chanel No.5-re, hanem, mert a tudósok nyilatkozata alapján ez lehetett az ókor egyik legértékesebb parfümje.

Kleopátrát ábrázoló poszthumusz festmény Herculaneumból Kr. u. 1 század (forrás: Wikimedia Commons)

 

 

Az illatkeverékhez szükséges régészeti tudásanyagra az alsó-egyiptomi Thmuis település feltárásakor talált leletek azonosításakor tettek szert. Thmuis az ókorban a parfümgyártás egyik jelentős központja volt. A helyszínen parfümpalackok készítéséhez elengedhetetlen égetőkemencéket, egy parfümkereskedő házát és palackokat tártak fel, utóbbiaknak a tartalmát elemzés alá is vetettek. A Thmuis-i parfüm formuláját ókori görög leírások alapján próbálták rekonstruálni.  (Ha érdekel részletesebben a kutatás, akkor a Hawaii Egyetem weboldalán olvashatsz róla.)

Római kori, feltételezett egyiptomi parfümös üvegcse Kr. u. 2-3. századból (MET, metmuseum.org)

 

Hozzá kell tennem, senki sincs arról tökéletesen meggyőződve, hogy Kleopátra egyiptomi királynő használta ezt a keveréket. Ez csak feltételezés - mivel az ókori világ egyik jellegzetes illata lehetett -, de mivel egyébként az ismeretterjesztés iránt kevésbé fogékonyakat nem lehetne máshogyan rávenni, hogy megismerkedjenek egy ősi parfüm rekonstrukciójával, ezért kötik elnevezésében egy olyan ókori személyhez, akit tényleg mindenki ismer.

Nekem nagy kedvencem lett a "Kleopátra parfüm" miután kikevertem. Egyáltalán nem hasonlít egyik 21. századi illatszerhez sem. Valóban ókori, távoli, varázslatos világot idéző keverék. Nekem egyébként a Prince of Persia játékok jutottak eszembe róla, bár ez lehet azért van így, mert az az egyik kedvenc játékszériám. Mivel az alapja az olívaolaj, ezért a színe szép, áttetsző, zöldes, borostyános színű. Valószínűleg ez a színélmény eredményezi, hogy az illatról először a zöld, sárga és barna színek jutottak eszembe.

 

A már elkészült "Kleopátra parfüm" illatmintaként

 

Egyik alapillatát a mirha adja, ami sokaknak a bibliai három királyok ajándékainak egyikéről lehet ismerős. A mirhaolaj egy "piszok finom" illatú cucc, és más modernebb parfümillat összetevőkkel szemben - melyeknek az aromája szerintem kevésbé kellemes - méltatlanul háttérbe szorult. Ehhez társul a kardamom, ami már Magyarországon is kezd végre méltó helyére kerülni a fűszerespolcokon.

Ez egy szuper keleti fűszer, melyet édességek készítéséhez használnak. Amúgy nem csak ízesítőként, hanem illatosítóként is szuper, nagyon kellemes és aromás. Már illóolaj kivonat is kapható belőle. A parfüm nem alkoholos bázisú, hanem olajos. Konkrétan az illatanyagokat az olívaolajban kell összekeverni. A végső hozzávaló pedig egy csipetnyi fahéj.

A hozzávalók: olívaolaj, mirha, kardamom és fahéj. (forrás: pixabay)

 

A pontos adagolás hiányában kb. 0,5 dl extra szűz olívaolajat kevertem össze három kávéskanál kardamom porral, kb. 6-8 csepp mirha illóolajjal és egy csipetnyi fahéjjal. Ezt egy hónapra zárható edénybe tettem, amit sötét és hűvös helyre zártam el. 1 hónap után leszűrtem, és mini palackba zártam (szűréshez ajánlok kimosott nejlonharisnyát, ha nincs otthon olyan pici léptékű szűrőd, ha nem használták por összetevőt, nem muszáj leszűrnöd). Az így kapott olajat, használhatod parfümként is, de figyelni kell arra, hogy a hordozó anyaga olaj, tehát nehezebben szívja be a bőröd, és nyomot hagyhat a ruhán. Alapvetően szerintem ez inkább testápolóként funkcionál szuperül. A mirha és az olívaolaj együttes hatása a bőrnek elképesztő selymességet ad.

 

A formula:

kb 0,5 dl extra szűz olívaolaj

3 kk őrölt kardamom / 5 csepp kardamom illóolaj)

6-8 csepp mirha olaj

1/4 kk őrölt fahéj / 1 csepp fahéj illóolaj

 

Theda Bara mint Cleopatra, moziplakát 1917-ből

 

 ÖSSZEFOGLALÓ:

Illatcsalád: Orientális

Bázisillat: balzsamos - enyhén fűszeres mirha

Fejillat: kicsit csípős, fűszeres fahéj

Szívillat: pézsma - vanília

 

Kiknek ajánlom? Azoknak, akik szeretnének egy igazán jó, keleties illatú bőrolajat használni. Tehát elsősorban nem parfümnek jó, hanem testápoló olajnak, esetleg masszázshoz.

Mivel viselhető? 21. századi nyári ruhával, egy fülledt hangulatú éjszakához, esetleg hastáncosoknak fellépéshez.

Múltidéző alkalom? Csakis valamilyen orientális találkozó

Hozzárendelhető vintage celeb (nem találtam 19. századit): Theda Bara

 

Egyéb információ: a illatrekonstrukciók felhasználásához a receptek szerint illóolajokat, esszenciákat, tinktúrákat keverek össze. Ha a recept szerint nincs más feltüntetve az illóolajokat alkoholban hígítom. Ha követnéd az illatrekonstruálást, tartsd be illóolajokra vonatkozó szabályokat! Mindig végezz bőrpróbát, és ha bőrre kened a végeredményt, kellő hígítást alkalmazz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése