Claire McCardell popover ruhája

Az 1940-es évek valóban hordható (nem csak high fashion) ruhákat adó tervezője volt Claire McCardell. Nyolcvan év távlatából nézve is vissza-visszatérő örök darabokat teremtett. 


Pamutselyem McCardell-ruha 1955-ből, ráncolt szoknyával. (forrás: MET)


Ilyen volt az úgynevezett popover ruha, amelynek különlegessége az egyszerűségében rejlő nagyszerűsége, azaz a funkcionalitása. (A háborús időkben kiemelt szerephez jutott a könnyű viselhetőség, egyszerűség és az egy spórolás, aminek egyetlen ruha többféle funkcióban történő használata tökéletesen megfelelt.) 

McCardell a Harper's Bazaar azon felhívására alkotta meg 1942-ben a típust, mely alkalmas arra, hogy a házimunkát abbahagyva, akár egy koktélpartinis viselhető legyen. Így született meg a popover, ami lelkesen hirdette, hogy ezekben a ruhákban aztán a kemény házimunka is jól elvégezhető, meg az utána következő partin is csinosan áll a hölgyeken.

Popover ruhák rövid ujjal és inggallérral 1943. Montgomery Ward katalógus. forrás: Lynn Mally


Az eredeti háziasszony popover, dizájnos edényfogóval. forrás: MET

A popover ruhákat a "hasznos ruha" modelljeként kezdték forgalmazni. Kezdetben 6,95 dollárért. Ma ezt a típust sokan csak egyszerűen "az átlapolt ruhának" hívnák, mivel a ruhamodellek keleties hatásra, aszimmetrikus vonalban záródnak általában oldalt gombolással.

Az első kiadásokon mindig volt egy nagy zseb is a sütőkesztyűknek. Kezdetben a legegyszerűbb anyagokból készültek, majd később a fazon teret hódított elegánsabb kiadásokban is.


Az eredeti popover-ruha szabványrajza 1942.


A popover ruha ma is hordható lenne, és talán ki sem tűnne a mai divatruhák közül. Érdekessége, hogy az anyagok, az anyagok mennyiségének, a gombok típusával, a szegések megválasztásával lehetett játszani azzal, hogy az adott ruha éppen egy hétköznapi elegáns darab, már-már estélyi vagy egy egyszerű, nyári, kiruccanós öltözék. A ruhatípus jellegzetessége, hogy ha csíkos vagy kockás, akkor játszik a mintákkal. A felsőrész mintázata ebben az esetben a szabásnál 45 fokban elforgatott. Ha mai, hamis popovert készítenénk, mindenképpen figyeljünk a minta forgatására!


Kockás, fekete-fehér popover. forrás: MET


Pamut, kánikula popover. forrás: MET


Kedves, zöld popover hangsúlyos gombokkal. (forrás: MET)


Pamut Mulberry-pink, nyomott mintás korai popover. A derékszabása V-vonalú. (forrás: RISD)


Selyem, ujjatlan, pöttyös popover 1948. forrás: MET



Ha érdekel Claire McCardell tervezői munkássága, valamint a popover szabásmintája, varrnál ilyesmit, akkor ebből a videóból tudsz tájékozódni:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése