Egyszerű és nagyszerű 1900-ból - a szalagalapú fűző diadala

Az egyik legérdekesebb fűzőfazon pont abban az időszakban alakult ki, amikor az utolsó, igazi fénykorát élte ez az alsónemű. Ez a fűzőtípus a szalagfűző, az időszak pedig a múlt század fordulója, ahol a hölgyek a lehető legkarcsúbb derékkörméretről álmodtak.

Warner's, amerikai, esküvői szalagfűző az 1900-as évekből, acél merevítőkkel. (forrás: MET) 



A szalagfűzőt nagyon egyszerű leírni szavakkal is. Ugyanis nem másról van szó, mint egy olyan ruhadarabról, ahol a fűzőmerevítéseket egymáshoz szalagokkal rögzítették vízszintesen. A szalagfűzőknek tehát nincsenek külön szabott textilrészeinek, aminek a hagyománya évszázados tradícióval öröklődött a 20. század elejére.

Tipikusan derékfűző, bár előfordult néhány kivétel, például a fentebb látható Warner's fűző, vagy lentebb a B. Altman.

Többféle változata létezett: sportfűző, fürdőzéshez használt szalagfűző, alvófűző, dekorációs fehérnemű pl. esküvői fűző vagy fellépőfűző.

A szalagfűző ránézésre könnyű fűzőfajtának tűnik, mivel a pálcákon kívül csak szalagokat tartalmaz. A Wearing History bloggerének kutatása alapján a korban már eleve vékony hölgyeknek ajánlották használatát a korabeli újságcikkek. Ennek az oka abban is állhatott, hogy bizonyos szalagfűzőknél a szalagok nem fedték egymást, tehát kibuggyanhatott a felesleg a rések között vízszintesen. Az egymást fedő szalagok esetében szerintem semmi sem indokolja azt, hogy egy teltkarcsú hölgy is viselhessen ilyen ruhadarabot. 

A korabeli tervek alapján ugyanis az oldalakon legalább négy-öt - vagy szila vagy spirálacél - merevítőpálca sorakozik, a háton szintén ugyanígy jobb és bal irányba is. Elől a laposacél kapocson kívül még mindig belekerül egy-egy spirálacél, ami segíti a karcsúsítást. A legalább húsz-huszonkét darab merevítő elhelyezéséből és számából következtethetünk, hogy egy régi szalagfűző is simán többet tud, mint egy mai, átlagos divatfűző, amit például az Aliról vagy a Wishről lehet rendelni.

A lényeg, hogy egy 1890-es évekbeli komolyabb fűzőhöz képest valóban könnyű ruhadarab, viszont egy mai divatfűzőt azért egy régi szalagfűző karcsúsítás szempontjából lehet, hogy kenterbe ver.

A szalagfűzők divatja a divattörténeti hagyomány szerint Franciaországból az 1890-es évekből származott. A legkedveltebb színei a fehér, a rózsaszín és a kék voltak. Anyaga sokszor szatén szalag, elegánsabb daraboknál moaré selyem szalag.

Állítólag ez volt az a fűzőfajta, amit Polaire - a korában híresen karcsú szépség - alvás közben viselt, hogy a dereka lehetetlenül vékony maradjon. (Azért én hozzátenném, hogy Polaire képein abból a derékból a retusálás is levett pár centit, meg bizarr módon a primadonna karjait is eltüntette). 

Retusált fénykép Polaire francia színésznőről 1900-ból



Hogyan érdemes készíteni egy szalagfűzőt?

Mivel egy szalagfűző készítését külön projektnek tekintek, és ezen elmélkedem. Így egyelőre csak teoretikusan tudok nyilatkozni. Próbáltam normálisabb tutorialt szerezni, de főleg csak mai darabokat találok, amelyek különböző módszereket mutatnak be. 

Jellemzően azt, hogy hogyan nem szalagfűzők szabásmintáját transzponálják át szalagokra. A leghasznosabb videó, amit találtam Nicole Rudolph-é, aki elég autentikus darabot készít (leszámítva, hogy a hátánál szerintem több merevítőt kellett volna használnia).




A szabásminta transzponáláson túl, azért úgy érzem nagy szerepe van egy ilyen fűző megtervezésekor és elkészítésekor a szabóbabának, vonalzóknak, mérőszalagnak, és esetleg már egy meglévő 19. századi fazonú fűzőnek.

A tervezéshez, transzponáláshoz hasznos az alábbi nagyon vázlatosnak tűnő szabásrajz szerűség, ami itt a szalagfűzőt "french corset"-nek, azaz 'francia fűzőnek' nevezi.

forrás: Scribd



Persze a gyakorlat teszi az embert, és csak akkor tudom elmondani, hogyan is készül pontosan, ha megpróbálom elkészíteni. Anyagbeszerzéshez szuper lenne, ha valahol lehetne kapni moaré szalagot. Egy helyen találtam online, horror áron, így a megvalósításhoz marad egy szaténszalag.

Addig is álljon itt néhány kép ezen fűzőfajta különlegesebb darabjairól:

Csipkeszegéllyel ellátott szalagfűző, mely 1904 és 1908 között készülhetett. Különlegessége, hogy a szalagok kézzel festettek. (forrás: FAMSF)



1890 és 1900 között készült fűzők. Balra moaré selyem szalagfűző. Jobbra hagyományos mellet félig takaró, századfordulós fűző. A két fűző egymás mellett megmutatja, hogy milyen sziluetteltérést okozott a két fazon viselése. (forrás: Augusta Auctions)



Chiné-szalagból készült fűző. (forrás: Macclesfield Silk Heritage Center) 


B. Altman, amerikai szalagfűző, 1900-ból. Érdekessége, hogy a fűzőpálcákat a hagyományos fűzőkéhez hasonlóbb felosztással rendezték el. (forrás: MET)

Szalagfűző 1895-ből, vízszintesen résekkel. Erre gondolhattak a korabeli publicisták, amikor nem ajánlották a szalagfűzőket teltebb hölgyeknek. forrás: V&A Museum


Felhasznált és ajánlott irodalom:

Wearing History blog: Research: Edwardian Ribbon Corset Part I, Part II, Part III.

1 megjegyzés: