A hadiszappantól az iszákosság gyógyitaláig - furcsa receptek régről

A régi háztartási és étkezési receptek böngészése közben az ember beleütközik néhány egészen különleges darabba, amit nem igazán tud hová sorolni. Ezek a receptek általában a meglepően ötletestől és hasznostól, az átlagosan alkalmazhatón át az egészen bizarrig hatnak a mai olvasó számára. 


amerikai szappanreklám 1910-ből (Thom's Castile Soap)



Elsőként álljon itt a címben említett hadiszappan, melynek hozzávalója hamuzsír, agyag és oltott mész. A recept szerint ezt használták már a napóleoni háborúkban is:

forrás: Váci Hírlap, 1916.


A hadiszappan igazából még elég konzervatívnak is mondható a gesztenyéből készült szappanhoz képest, amit azért azt egy mondatnyi terjedelemben közlő Szatmári Újság újságírója sem vett igazán komolyan:
forrás: Szatmári Újság, 1918. május



Folytatnám egy izgalmas ajánlattal, ami 1917-ből való. Egy tipikus háború korabeli recept. A háziasszonyoknak ajánl egy módszert, miképpen készítsenek házi ecetet kenyérből, cukorból, vízből és élesztőből:

forrás: Kővárvidék, 1917.



Ha már ecetnél járunk, akkor volt olyan helyzet, amikor pont az ecetesedést próbálták elkerülni. Ilyen a borkészítés folyamata. Az ecetes bort pörkölt búzával "gyógyították".

forrás: Magyar Földmivelő, 1908.



Ha pedig már bor, akkor álljon itt egy színező lötty, a "Piros limonádé" leírása, amit elviekben bor pirosítására is alkalmaztak. 
forrás: Nagy-Károly és Vidéke 1900. december



1913-ra ugyan már piacra dobták az USA-ban az első háztartási hűtőgépeket, azaz a mai hűtőszekrények elődjét (Domelre Refridgerator), mégis ez azért Magyarországon egy átlagos háztartásban sokáig csak álom maradt. Így mindenféle egyéb praktikákkal éltek az ételek tartósításával kapcsolatban. Az alábbi rövidke cikk a tojás konzerválási egyfajta módját mutatja be 1914-ből, igaz az így tartósított tojást csak tésztakészítéshez lehetett felhasználni:

forrás: Nagybánya, 1914.



1900 környékén a tisztított csapvíz is elérhető álomnak tűnt. Sokan kútvizet használtak, és benne lévő víz tisztítására pedig a következő receptet is alkalmazták:

forrás: Nagy-Károly és Vidéke 1900. december


Végezetül, de nem utolsósorban az utóbbi viszonylag okosnak tűnő módszer után egy teljesen abszurd recepttel zárom a sort. Ez konkrétan egy gyógyszer akar lenni, ami elvileg az alkoholizmusból gyógyítja ki a delikvenst. Több kérdés is felmerült bennem a recept kapcsán. Az egyik az, hogy miért kevernek ugyan kis mennyiségű alkoholt, de mégis alkoholt egy alkoholizmusból kigyógyító szerhez, a másik nagy kérdésem, hogy hogyan gondolhatták komolyan a kénsavas vas-oxidot (akkor is, ha csak 5 szemer, ami nagyjából 0,324 g, (0,6 g vas-szulfát már halálos adagú kutyáknál 1 kg testsúlyra számítva!)? Lehet, hogy igazából elég lett volna az alkoholizmus ellen, ha natúr vagy csak csipetnyi szerecsendióval isszák meg a fodormentavizet. Az alábbi receptet sohase próbáld ki elkészíteni, soha se fogyaszd el, mert mérgező hatású!

forrás: Vendéglősök lapja, 1898. 14. évf.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése