Illattippek Viktória királynő budoárjából

Viktória királynő egy olyan történelmi személy volt, akiről nem biztos, hogy azt gondolnám elsőre, hogy a korabeliek egy parfümöt is elneveztek. Napjainkban elsősorban nem történelmi divatikonként tartjuk számon, talán szigorúsága, erkölcsössége és a konzervatív családképe miatt, amit sehogy sem tudunk a divat változatosságához kötni. Pedig Viktória királynő és a divat témakör tartogat meglepetéseket.

Edmund Thomas Parris festménye alapján készült másolat a fiatal Viktória királynőről 1839-ben. (forrás: artuk.org)



A parfümökkel sokak összehozzák Viktóriát, már csak azért is, mert történelmileg is kikutatható, hogy milyen illatokat használhatott. Az egyik illat forrása a dédunokájának a visszaemlékezése. Viktória hessen–darmstadti hercegnő - aki az elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg nagymamája volt - pontosan leírta memoárjában, hogy a királynő parfümje a narancsvirág illatára épült. 


NARANCSVIRÁGKULTUSZ MINDEN MENNYISÉGBEN



A királynő narancsvirág-kedvelésének igen szentimentális okai voltak, ugyanis Viktória királynő narancsvirágból készült koszorút, és narancsvirággal díszített esküvői ruhát viselt, amikor Albert herceggel összekötötte az életét. A későbbiekben pedig több olyan ékszerajándékot kapott hitvesétől, melyen szerepelt a narancsvirág valamilyen formában.


Franz Xaver Winterhalter festménye a menyasszony Viktóriáról hajában és ruháján narancsvirággal. 1847. (A festmény Viktória királynő ajándéka volt hitvesének.) (forrás: Wikimedia)



Ugyan a hessen-darmstadti hercegnő nem nevezett meg konkrét parfümöt Viktória királynő parfümjeként,  Elizabeth Jane Timms történész kikutatta, hogy a lehetséges parfüm a Maison Molinard gyárhoz kötődő Fleur D'Oranger lehetett, ami egyébként ma is megvásárolható online. Egy lila színű üvegbe csomagolják. Fejillatát a bergamott, ciprus és a füge adja. Szívillata: a neroli, petitgrain, jázmin. Míg az alapillata a narancsvirág és a pézsma.

A királynő parfümhasználatáról egyébként egy egyszerű Google-keresés is ad némi táppontot. A 5th Avenue Auctioneers -  aukciósház a királynő parfümös üvegcséig 2020-ban nagyjából 78.000 Ft-ért árverezte el. Sajnos arról nem írnak az aukciós oldalon, hogy az üvegcsékben milyen illatú szert tárolhattak.

Viktória királynő parfümös üvegcséi diófadobozban. (forrás: 5thaveauctions.co.za)




A fiatal Viktória királynő egy 1850-es évekbeli vizitkártyán. (forrás: bornin1808)



AZ UDVAR HIVATALOS "NÉMET ILLATA"



A másik parfüm, amit a királynő kedvelhetett, a hagyományos Farina-féle Eau de Cologne, azaz a kölnivíz, aminek hihetetlen sikere volt már 18. századtól. Manapság a magyar kölni szó egy kicsit pancsolt illatszert jelent, melyben kevesebb illatanyag van, mint a parfümben. Ez a jelentésváltozás elég méltatlan az eredeti kölnihez. Ugyanis az igazi kölnivíz, amit valóban Kölnben kezdtek gyártani 1709-től, egy friss és könnyű illat, amely a mai napig élvezhető, örök darab. Viktória királynőt megelőzve kedvence volt II. Frigyesnek, Goethe-nek, sőt Napóleon is előszeretettel használta.

Nem csoda, hogy a 19. századra a Johann Maria Farina által alapított gyár az angol udvar beszállítója volt. Viktória már gyermekkorától kezdve ismerhette az illatát. Több forrás állítja, hogy ezt az parfümöt előszeretettel adományozta a királyi udvar ajándékok formájában, de a tényleges használatára is több történelmi utalást találhatunk.

Ismeretes egy pazar gesztus is a kölniektől az angol királynő felé: Viktória 1845-ben Kölnbe látogatott. Vasúttal érkezett a tiszteletére pedig kölnivízzel illatosították vasútállomást és a környező utcákat.

Metszet a tűzijátékról és díszsortűzről, amit Viktória királynő tiszteletére adtak Köln városába való utazása során. (forrás: The Illustrated London News,rheinische-geschichte.lvr.de) 1845.



Egy igen szomorú mementó is kötődik ahhoz, hogy a királynő mikor használta a kölnivizet. Viktória emlékirataiban írta meg, hogy Albert herceg lepedőjét pár nappal haldoklása előtt a herceg ágyneműjét ezzel  fújta be.


EGY KIS FANTÁZIA A BOLGÁR RÓZSÁKKAL



A narancsvirágon és klasszikus kölnivízen a Viktória királynő neve mellett emlegetett harmadik illat a Fleurs de Bulgarie. Ezt az illatot a hagyomány szerint a House of Creed - azaz a Creed parfümház - Viktória királynő tiszteletére alkotta meg 1845-ben, elvileg a bolgár rózsa illatára alapozva, annak az illatjegyeit tovább gondolva. 

És itt érkezünk el igazából a mi parfümtesztünk tárgyához is, mivel úgy tűnik ez a parfümkreáció az alapja annak a formulának, amit a korabeli, és a kicsivel később megjelent parfümök Viktória királynő parfümjeként tárgyalnak.


Viktória királynő portréja rózsával. Szintén Franz Xaver Winterhalter festménye. 1842.  (forrás: rct.uk)



A Fleurs de Bulgarie egy rózsa alapú illatkreáció, amelynek a fejillata a bergamott, a szívillata bolgár rózsa, az alapillatát az ámbra és a pézsma jegyei adják. Ezt a leírást egy parfümös oldalról vettem, a fragrantica.com-ról, ugyanis még nem volt módom megszaglászni ezt a parfümöt. Szerintem hihető lehet, hogy valóban ilyen az illata, főképp azzal összevetve, hogy házilag elkészítettem a Queen Victoria's Perfume nevezetű formulát használva egy illatot, ami leírás alapján meglepően hasonlít erre.


Formula:

(A civet itt az úgynevezett cibet pasztát, azaz a cibetmacska mirigyváladékát jelöli. Ma már kapható mesterséges változata, így javaslom annak használatát (10 ml kb. 13 dollárba kerül jelenleg). A pasztából tinktúrát magunk is készíthetünk, ha a pasztát hetekre alkoholba áztatjuk és egy sötétített üvegbe tesszük, hűvösebb helyre, minden nap összerázogatjuk Az alkohol átveszi a paszta illatát, és ezek után ezt az alkoholt használhatjuk összetevőként.)

forrás: Furst, Isidor; Askinson, George William: Perfumes and their preparation : containing complete directions for making handkerchief perfumes, smelling-salts ... cosmetics, hair dyes, and other toilet articles ...



Nálam a bergamott fejillatból citrus lett. (Ez felfogható annak, hogy az orrom, még nem valami "kiforrott szaglász".) A fejillata gyorsan enyhül. Csináltam az illatjegyek érzékelési ideje alatt egy kis jegyzetet, ami szerint ez egy amolyan "viaszsárga illat". Viaszossá nálam a tubarózsa teszi, ami a formulában egy jellegzetes összetevő. A viaszosság, kicsit púderességbe csap át, míg nem el nem érünk a szívillatig, ahol én már fahéjt és pézsmát éreztem a mindent átható rózsa mellett. A végén valóban leámbrásodik és a rózsa is a korábbi tolakodó jellegéből teljesen megenyhül, bár ez az enyhülés nem biztos, hogy annyira kellemes egy mai orrnak. Számomra olyasmi érzetet hagyott, mint amikor gyerekkoromban volt egy sütibabám - '90-es évek felejthető játékbabája - , és enyhülő rózsás illata volt, ahányszor csak kibontottam.


Az illat összetevői kollázsba zsúfolva. (forrás: pixabay)



Végkövetkeztetés:

Kétlem egyébként, hogy ez a mindent átható púderes, citrusos rózsaillat valóban a királynő kedvence lehetett, inkább a tömegek számára készült, és a királynő neve adott neki egy dobást az eladhatóság érdekében. A magabiztosságot és pompát adó narancsvirág sokkal inkább hihető Viktória kedvenceként, mint a bájosságot és naivitást sugárzó citrusos, púderes rózsa (bár lehet, hogy most csak a sztereotípiák beszélnek belőlem).

Az összefoglalót érthetően csak az utolsó parfüm alapján készítettem, mivel azt próbáltam ki.


ÖSSZEFOGLALÓ:

 

Illatcsalád: virágos-friss

Bázisillat: pézsma

Fejillat: citrus, elvileg bergamott

Szívillat: rózsa (púderes)

 

Kiknek ajánlom? Gyerekeknek

Mihez illik? Talán egy teadélutánhoz.

Múltidéző alkalom? Mivel annyira furcsán rózsás, inkább rokokóhoz tudnám kapcsolni, de inkább a kitalálásának korához 1840-es évekhez ajánlanám.

Hozzárendelhető inkább 19. században született híres személy: Nem Viktória királynő, inkább Eugénia francia császárnő, aki a neorokokó divatikonja lett

Egyéb információ: a illatrekonstrukciók felhasználásához a receptek szerint illóolajokat, esszenciákat, tinktúrákat keverek össze. Ha a recept szerint nincs más feltüntetve az illóolajokat alkoholban hígítom. Ha követnéd az illatrekonstruálást, tartsd be illóolajokra vonatkozó szabályokat! Mindig végezz bőrpróbát, és ha bőrre kened a végeredményt, kellő hígítást alkalmazz!



Forrás, felhasznált irodalom: 




Fragrantica.com - Fleurs de Bulgarie, Fleur D'Oranger

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése