Csodás etűd a színes filmezés hajnaláról - Lehet, hogy ez a legöregebb színes film, amit valaha láttál

Ez a Kodak rövidfilm több szempontból is lenyűgöző.

Először is, mert még 1922-ben rögzítettek. Abban az időszakban, amikor maga a színes fotózás sem volt még elterjedt, sőt még hangos filmmel is csak kísérleteztek.


Másodszor ez a kis jelmezes divatetűd lerombolja az 1920-as évekkel kapcsolatos fekete-fehér előítéleteket, mely alapján a színésznők drámaian sötétre festették a szemüket és a szájukat. Egy make up - fotó 1920-as évekre vonatkozó analízisben már korábban is olvastam, hogy a filmérzékenység miatt tűntek a pirosra rúzsozott ajkak feketésnek. A Kodak felvételén magunk is láthatjuk, hogy Mae Murray sminkjében - az utolsó, sokáig pózoló hölgy a filmben - nincs drámai kontraszt.

Harmadszor ez az Eastman Kodak Company által készített kisfilm egyszerűen csodaszép, ha nem is lett minden szín a legélethűbb, mégis közel száz éves időtávlatból visszanézve valódi kis időkapszula a korabeli árnyalatokról.

Maga a KodakChrome eljárás egyébként 1936 után vált csak elterjedtebbé. Az első valódi színes mozifilm az 1935-ös Hiúság vására volt. A történelem legelső színes filmjét pedig még 1902-ben készítette Edward Turner, brit fotográfus. Mivel ez is rettentő érdekes 115 év távlatából, álljon itt ez is:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése