Háztartási tippek az 1940-es évekből

Egy érdekes, már a II. világháború után, 1948-ban megjelent, a tokaji Kecskés István nyomda ajándékkiadványt mutatnék be, amire a testvérem lelt rá a nagyszüleim régi házában.


Kecskés István nyomdájáról annyit találtam a typhographia.oszk.hu oldalán, hogy összesen két évig működött a városban 1946 és 1948 között. (Utána államosították). Nyomdatechnikailag magas szinten felszerelt sajtóműhely volt.

Alapvetően azt gondolná az ember egy ilyen füzetről, hogy ha már 1948-as, akkor tele lesz szocreál hatású háztartási tanácsokkal, ehhez képest a legtöbb tanácsban még a régi világ hatása látszik, mindenféle spórolás nélküli praktikákat ajánl, és még egyes tippekhez előkerül a hagyományos kölnivíz, de a mirhapor is, ami azért a háború után nem biztos, hogy a legtöbb háztartásban fellelhető volt. Ez utóbbi alapján úgy gondolom, hogy a kiadvány forrása egy 10-30 évvel korábbi háztartási tippeket gyűjtő, nem is feltétlenül magyar nyelvű könyv lehetett. Nagy valószínűséggel az egyik forrás a Elsa Veser-Dutti: 1000 Ratschläge für die Hausfrau c. 1927-es kiadványa lehetett, ami magyarul az 1000 jó tanács címmel jelent meg.

A legérdekesebb szó, ami előfordult a tanácsok között a changeant, konkrétan "szivárványszínű" cipőnek fordítja. A changeant szót a színjátékos selyemre használták, ami a reneszánsz Velencében már nagy népszerűségre tett szert, de találhatunk tippet a "mousseline", azaz 'muszlin' függönyök tisztítására is. Utóbbinál öblítéshez 1 liter vízhez ajánl 1 kávéskanálnyi timsót.

Érdekes, hogy a korpáról  - nem az emberi fejen lévőről - nagyon sok pozitívumot ír. Ez a 62. pont alatt olvasható. A füzet szerint "utolérhetetlen tisztítószer". Szintén javasolja a legfinomabb mousseline-hez is, de állítólag olajfoltok eltávolítására is alkalmas. Ajánlja fejmosáshoz, mosakodáshoz és fürdéshez. Hogyan használható? "Egy vászonzacskót töltsünk meg vele, öntsünk forró vizet rá, hagyjuk 15 percet így állni, nyomjuk ki a zacskót és a  víz használatra kész". Nem nehéz, tehát, aki bátor, akár ki is próbálhatja! Érdekesség, hogy a japánok a rizskorpát mosogatásra is használják. (utolsó adat forrása: Wikipedia korpa szócikk).

Lássuk némi szépségápolási tippet is:


 

A szájvíznél előkerülnek olyan alapanyagok is, mint az angol típusú Eau de bototnál, a mirhára és a fahéjra gondolok pontosabban.

A fejbőrviszketésre való keverék a bórsav miatt a gombásodás ellen válhatott be. A ma is használatos patikai szerek közül a Solutio Castellani is tartalmaz bórsavat. Azért ma inkább a patikai szerekre hagyatkozzunk, mint hogy házilag keverjünk ki fejbőrviszketésre való szert!

Az orrvörösségre való jódozás is ma már igen abszurdnak tűnik. Ha vörös az orrunk, inkább ne kenegessük jóddal, hanem keressük fel az orvosunkat!

Megmondom őszintén a fenti tanácsok közül az első lenne az, amit nyugodt szívvel kipróbálnék, mivel ez a bogáncs, nem más, mint a bojtorján, ami népi használaton alapuló szerként jó hajhullás és korpa ellen. Bojtorjánsampont egyébként napjainkban drogériában is kapható.

És ha már hajmosás:



A tojásos hajmosás népszerű hajmosási módszer volt a századfordulón (ebben a videóban egy ilyen rutint nézhettek meg), ahogy az ecetes öblítés is. 

Ez a hagymás szer is érdekesnek tűnik, bár a szaga valószínűleg még parfümmel is egyszerűen borzasztó. Aki ivott már hagymateát vagy főzött hagymahéjat textilfestéknek az tudja, hogy nem egyszerűen rossz illatról van szó, hanem konkrétan állott zoknis, izzadtságszagos tornaöltözőszagról. Ezt legfeljebb egy kölni csak pillanatnyi szinten tudja elfedni.

A kozmetika után álljon itt egy kicsit ma már avíttnak és meghökkentőnek számító ajánlás.


Napjainkban a vízüveges szerek címkéjén az szerepel irritáló hatása miatt, hogy "Bőrrel való érintkezést követően a bőrt le kell öblíteni vízzel/zuhanyozás. Minden kétség esetén, illetve ha a tünetek tartósan fennállnak, forduljon azonnal orvoshoz." Tehát, ha megcsíp a szúnyog, ne kenjünk rá vízüveget!

A füzetecske legfőbb előnye, hogy iszonyú sok takarítós és tisztítós receptet tartalmaz. Egy 20. századi takarítónőnek, ha mindezt mind fejből tudnia kellett, akkor valójában egy mini lexikon volt az agya. Receptet találunk az agancstisztítástól kezdve, az elefántcsont fehérítésén át egy teljes zongora részletes tisztogatásáig.

A mosással kapcsolatban is, mást is találunk, mint a korpás mosás. A selyem tisztítására például burgonyalevet ajánl. Fogalmam sincs, hogy működik-e, viszont keményítésre valószínűleg alkalmas:


Végezetül, de nem utolsósorban, akiket nem csak adalékok érdekelnek a régi háztartásfenntartás témájában, azoknak ajánlom a következő olvasmányokat:

Sedlmayer Krisztina: A modern háztartás megszületése az 1930-as években Magyarországon (doktori disszertáció)

Fónagy Zoltán, "Kitört a tisztaság rögeszméje" - A test és a lakás higiéniája a századfordulón (Mindennapok története)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése