Antik illatrekonstrukciók: Hovenia 1892

A Hovenia dulcis a japán mazsolafa. Egy díszfa, amely akár 6-10 m magasra is megnőhet. Virágai és termései is jellegzetesen illatosak. A koraszecessziós illatkeverék a gyümölcsét próbálja leutánozni.

Emile Villa, La Japonaise. forrás: artnet

 

Mivel igazi japán mazsolafa  virágot és gyümölcsöt még nem szagoltam, így nem tudom megítélni, hogy ez a parfüm mennyire sikeresen utánozza az illatát. A termés állítólag édes és zamatos. Ez az illat pedig valóban hordozza ezeket az édes és zamatos jegyeket. 

Az kreáció első pillanatban olyan, mint egy érdekes fűszeres, gyömbérbe áztatott mazsola. Tehát a mazsolafa elnevezés stimmel. Az illata igencsak emlékeztet dr. Chen Máj Meridián teájának illatára, pedig csak az egyik illatanyaguk azonos, a szegfűszeg. Ahogy felkentem az illatot a bőrömre, úgy tűnt el a szegfűszeg csípőssége, a fűszeres illat gyömbéres lett, kb. 1 óra múlva fahéjas szilvássá módosult. Utána maradt az édes utóaroma, ami sajnos túl korán elillant, és nagyjából 2-3 óra múlva teljesen tova szállt a Hovenia édes gyümölcsössége.

Amúgy egy nagyon kellemes, mély tónusú, fűszeres illatról van szó, ami szerintem manapság inkább az otthon illatosítójaként jobban működik, mint parfümként. A kedvencem benne, hogy a két édesebb hozzávaló (rózsa és neroli) teljesen hozzáidomul a citromhoz, és így egy nem létező gyümölcs illata jön létre.

Ez egy olyan illat, ami a hűvös téli napokon megmelengeti az ember szívét és lelkét. Családias, kedves illat, amiben a gyömbéres-szilvás felütés miatt van valami keleties jelleg, ami egyáltalán nem tolakodó, bár az édesség miatt sokaknak bódító is lehet.

A Hovenia egy mai emberen is simán elképzelhető. Egy kicsit modernebb illatváltozatban simán beférne a tesori d'oriente parfümillatok közé.

Ardern Holt / Divatkép japános ihletésű európai öltözékről 1896. forrás: http://digicoll.library.wisc.edu/

 

Hovenia 1892-es formulája:

Forrás: Furst, Isidor; Askinson, George William: Perfumes and their preparation : containing complete directions for making handkerchief perfumes, smelling-salts ... cosmetics, hair dyes, and other toilet articles ...

ÖSSZEFOGLALÓ:

Illatcsalád: Orientális

Bázisillat: Aromás-fűszeres szegfűszeg

Fejillat: Gyömbér

Szívillat: Szilva jellegű gyümölcs fűszeres jegyekkel

Kiknek ajánlom? Nőknek és férfiaknak, akik szeretik cukros, gyömbéres mazsolának érezni magukat. Viccen kívül, akik egy kis kellemes, megnyugtató érzést vinnének a hétköznapjaikba. 

Mivel viselhető? Inkább otthoni illat, így hálóinget, pizsamát ajánlok hozzá. Múltidézőknek tearuhával.

Múltidéző alkalom? Délutáni teázáshoz

Hozzárendelhető 19. századi celeb: a mély érzelemkeltő hatás miatt, Elizabeth Barrett Browning.

Egyéb információ: a illatrekonstrukciók felhasználásához a receptek szerint illóolajokat, esszenciákat, tinktúrákat keverek össze. Ha a recept szerint nincs más feltüntetve az illóolajokat alkoholban hígítom. Ha követnéd az illatrekonstruálást, tartsd be illóolajokra vonatkozó szabályokat! Mindig végezz bőrpróbát, és ha bőrre kened a végeredményt, kellő hígítást alkalmazz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése