Antik illatrekonstrukciók: Convallaria 1892

A Convallaria név a botanikusok körében ismert lehet, mivel egy létező növény, a gyöngyvirág latin neve a Convallaria majalis. A gyöngyvirág illat a parfümkészítők szent Grálja volt évszázadokon át. A 19. században is rengeteg illatkombináció készült a gyöngyvirág illatfellegének utánzására. Ezek közül az egyik az a Convallaria, amit most megosztok veletek.

Ismeretlen 19. századi festő gyöngyvirágcsokrot ábrázoló csendélete

 

Hogy miért nem sajtoltak ki a fehér virágból magából illóolajat? 

Sajnos a gyöngyvirág tekintetében ez nem egyszerű. Elég csak arra gondolnunk, hogy a növény minden egyes része mérgező. Az első tökéletes gyöngyvirág illat másolatra az 1950-es évekig kellett várni.

A 19. században sokféle gyöngyvirág parfüm létezett, s ezek nagy részét Lily of Valley-nek hívták a gyöngyvirág angol neve nyomán. (Egyéb elnevezései még: May bells, Our Lady's tears, Mary's tears, Muguet, Apollinaris) A későbbiekben szeretnék majd más gyöngyvirág parfümöt is újrakreálni. Egyelőre, lássuk, illetve szagoljuk a Convallariát!

Bevallom őszintén, hiába a gyöngyvirág volt a jelem az óvodában nem ismertem a latin nevét, így úgy álltam neki az illat házi elkészítésének, hogy fogalmam sem volt, mihez hasonló illatot fogok kapni.

A recept alapján az illóolaj összetevők a következők: jázmin, rózsa, fahéj, narancsvirág, jázmin, vanília, (nagyon pici mennyiségű) keserűmandula. A vanília kétszerese a többinek.

A kombináció elsőre egy hihetetlen nehéz és meleg illat volt, ha virágos is, mellbevágóan és émelyítően virágos. A narancsvirág eltűnt belőle, mintha nem is lett volna. A fejillat a fahéj és a vanília kombinációja. A szívillat több óra után egyértelműen a jázmin és picit a rózsa. Az alap illat igazából hasonlít a gyöngyvirágra, de mégis valahogy olyan, mintha a gyöngyvirágot valahol az Ezeregyéjszaka meséiben szedtük volna, tehát az illatfajta inkább orientálisra emlékeztet, nem egyszerűen virágos. Tehát le merem írni, hogy florientális. Utóbbi valószínűleg a fahéj és a vanília hatására van így.

Őszintén szólva ezt a parfümöt nem igazán tudom elképzelni egy mai emberen, ha mégis, akkor nem egy fiatalos illat, tehát érett nőknek való, akik imádnak fényűzően élni, sok ékszert hordani, bundában járni télen. Amúgy az alábbi képen látható hölgy jó reprezentálja a parfümöt. Bódító édes, kissé keleties virágos. 

Szecessziós képeslap kb. 1895 körül

 

A telet még kiemelném, mert ahhoz képest, hogy ez elvileg egy gyöngyvirág imitáció, a fűszeressége és nehézsége miatt inkább télre való a viselése. Egy bölcs és tekintélyt hordozó illatnak tartanám, semmint szexisnek és csábítónak. A csábításhoz ez túl tömény.

Múltidézőknek a Convallariát alapvetően egy bálon való viselésre tudom elképzelni. A hozzá illő báli ruha pedig luxust sugárzó, előkelő, sőt pazar, semmiképpen sem könnyed és fiatalos elegancia.

Francia divatkép1889-ből

 

Az eredeti recept:

 Furst, Isidor; Askinson, George William, Perfumes and their preparation : containing complete directions for making handkerchief perfumes, smelling-salts ... cosmetics, hair dyes, and other toilet articles ..., 1892. 172.


ÖSSZEFOGLALÓ:

Illatcsalád: Florientális

Bázisillat: Balzsamos

Fejillat: Fahéj-vanília

Szívillat: Jázmin-rózsa

Kiknek ajánlom? Nőknek 40 felett

Mivel viselhető? Ünnepi, elegáns öltözékkel

Múltidéző alkalom? Egyértelműen bálra

Hozzárendelhető 19. századi celeb: Virginia Oldoini, Castiglione grófnő

Egyéb információ: a illatrekonstrukciók felhasználásához a receptek szerint illóolajokat, esszenciákat, tinktúrákat keverek össze. Ha a recept szerint nincs más feltüntetve az illóolajokat alkoholban hígítom. Ha követnéd az illatrekonstruálást, tartsd be illóolajokra vonatkozó szabályokat! Mindig végezz bőrpróbát, és ha bőrre kened a végeredményt, kellő hígítást alkalmazz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése