Antik illatrekonstrukciók: Cédre du Libanon 1892

Ártatlanság, romlatlanság, örökkévalóság. Ezek a szavak jutnak eszembe erről az illatról. Utóbbiak párhuzamba állíthatók a cédrushoz kötődő kultúrtörténeti érdekességekkel, mint hogy a cédrus fájából készítették az egyiptomi múmiák koporsóit, Ámon-Ré hajóját, Jézus Krisztus keresztjét, Salamon király templomát és a frigyládát is.  Magyarországon a cédrusról mindenkinek Csontváry festészet jut eszébe. Nekem most már ez a 19. századi illatkeverék is.

Alapvetően, amikor elképzeltem ezt az illatot, azt hittem, hogy egy nagyon fás, keserű illatot fogok kapni. Miután összekevertem a két illatos hozzávalót - a cédrusolajat és rózsakivonatot -, már elkezdett "kristályosodni", hogy ez valami más lesz, valami inkább geránium felé hajló tisztaságillat, amit akkor érez az ember, ha egy jól tartott antik éjjeliszekrényben kotorászik. Kicsit hasonló illata van a régi rózsás szappanoknak. Szaglászás közben még tovább gondolkodtam, és eszembe jutott egy régi fiola, amiben rózsafa illóolaj volt, és egyértelművé vált számomra, hogy ez egy művi rózsafa illat. 

Joseph Philibert Girault de Prangey: Libanoni cédrus dagerrotípia [1843-1844] forrás: mutualart

 

Azt, hogy ezt az illatot, miért nevezték el a régiek a libanoni cédrus után, nem nagyon értem. Talán cédrusosabb maradt volna, ha egy kevésbé markáns illattal vegyítik.

Szinesztéziával élve ez egy igen világos illatkompozíció, melyhez alapvetően a régi mosdótálakat, kádakat és antik piperéket társítom. Tehát, ha bele kell tenni egy kategóriába, ez egy tisztaságparfüm, amitől egy mai ember baromira öregnek hat, tehát modern, mai öltözékkel egyszerűen lehetetlen viselni. A múlt elérhetetlenségéről és rekonstruálhatatlanságáról is szól ez az illat.

 

A formula:

 


Forrás: Furst, Isidor; Askinson, George William: Perfumes and their preparation : containing complete directions for making handkerchief perfumes, smelling-salts ... cosmetics, hair dyes, and other toilet articles ...

ÖSSZEFOGLALÓ:

 

Illatcsalád: Virágos-fás

Bázisillat: Cédrus

Fejillat: Rózsafa

Szívillat: Rózsafa

Kiknek ajánlom? Azoknak, akik szeretnék kipróbálni az illatos időutazást. Komolyra fordítva, akik vintage tisztaságillatot szeretnének vinni a hétköznapjaikba. Elsősorban nőknek a jellegzetes rózsás illatjegy miatt.

Mivel viselhető? Abszolút csak beöltözéshez ajánlom. A 20. század eleji ruhákhoz illik.

Múltidéző alkalom? Tavaszi piknik

Hozzárendelhető vintage celeb (nem találtam 19. századit): Mary Pickford

Egyéb információ: a illatrekonstrukciók felhasználásához a receptek szerint illóolajokat, esszenciákat, tinktúrákat keverek össze. Ha a recept szerint nincs más feltüntetve az illóolajokat alkoholban hígítom. Ha követnéd az illatrekonstruálást, tartsd be illóolajokra vonatkozó szabályokat! Mindig végezz bőrpróbát, és ha bőrre kened a végeredményt, kellő hígítást alkalmazz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése