Botrányos szívkirálynő jelmez 1857-ből - Virginia viktoriánus "mellet villantott"

Valentin-nap alkalmából valahogy eszembe jutott ismét a magát a világ legszebb nőjének gondoló Castiglione - Virginiai Oldoini - grófnő, aki valójában a szelfizést és az l'art pour l'art kosztümös és a lábkilógatós meztelen modellkedést már a XIX. század végére művészi tökélyre fejlesztette.

Ő 1857 február 17-én egy jelmezbálon már akkor is botrányosnak számító tettel, melleit "villantva", egy szívkirálynő öltözékben hozta a nagyérdeműek tudomására, hogy ő III. Napóleon francia császár szeretője.

A ruha dekoltázsa állítólag majdhogynem teljesen láttatni engedte kebleit. Persze erről a képről nem tudhatjuk meg, hogy a pletykák igazak voltak-e, és mennyi is vált láthatóvá azon a hírhedt bálon Virginia melleiből, de állítólag ennek és az a nem titkolt udvarban betöltött pozíciója kapcsán - a szintén korabeli divatikon - Eugénia francia császárné megjegyezte, hogy "a szívet egy kicsit alacsonyan hordta" Virginia.

 

Pierre Louis Pierson portréja Virginia Oldoiniról a szívkirálynő ruhában, amelyet Aquilin Schad festő színezett kézzel

 

A festett dagerrotípia, amely megörökítette a viseletet, már nem konkrétan az 1857-es ruhát ábrázolja, mert Virginia az 1860-as divatnak megfelelően átalakíttatta a ruha egyes részleteit, például szögletesítve a dekoltázst az 1860-as trendeknek megfelelően. Valamint az alatt a pár év alatt a hajviseletén is változtatott. A portré - amely inkább már festmény, mint fénykép - valószínűsíthetően pár évvel az 1857-es bál után készült, és tíz évvel később nagy sikerrel mutatták be az 1867-es világkiállításon. A Countess maga kérte állítólag, hogy megörökítsék a diadalittas pillanatot valamilyen képi formában a francia udvar vizuális "imídzséért" gondoskodó - fotós és festő - szakemberek, mivel nagyon büszke volt jelmezére és a "pozíciójára".

Egy másik portrét is betűzök ebbe a bejegyzésbe Virginia Oldoiniról, alább, amely már egy fekete öltözékben ábrázolja a Countesst. Élete végén különösen szeretett fekete ruhába öltözni. Egyébként a hölgy nagy rajongója volt más jelmezeknek is. Volt olyan kép is, ahol apácának öltözött, de az már egy másik történet...

 


 

Forrás: metmuseum.org

Egy cikk angolul Virginia Oldoiniról (Motherboard)

Wikipedia szócikk Virginia Oldoiniról

-----

Megjegyzés:  A bejegyzésben szereplő szívkirálynő a kártyák szívkirálynője és még nincs köze a később megjelent Alice Csodaországban Szívkirálynő figurájához, amely szintén a kártya szívkirálynőből meríti karakterét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése