Az "elektromos" fűzők

Ha elképzeljük az elektromos fűzőket, akkor valami nagyon furcsa vezetékekkel átszőtt testszorító alkalmatosságot látunk magunk előtt, ami talán elemből, rosszabb esetben elektromágnesből nyeri az erejét, és ki tudja, miért volt jó az a viktoriánusoknak.

Szerencsére az elektromos fűző ennél sokkal ártalmatlanabb szerkezet volt, amit aztán a tudatlan vásárlóknak mégis fantasztikus gyógyító erő birtokosaként adtak el.

 



 

Az első ismert "elektromos" fűzőket Dr. Scott gyártmányaiként hozták forgalomba, aki egyébként készített "elektromos" fogkefét, hajkefét, talpbetétet, kefét, övet, gyűrűt is, ami egyébként csak annyit "tudott", hogy fémből készült, amely nagy valószínűséggel mágneses volt. A mágnesességnek gyógyító erőt tulajdonítottak, és Dr. Scott és számos más kortársa úgy tartotta, hogy az "elektromos" fűző mágneses merevítőinek segítségével a test középvonalára hatva gyógyít szinte mindent, de főleg a reumát és a paralízist.

 



 



 

Az 1890-es évekre más is hasznot remélt az elektromos fűzőkből. Nevezetesen Cornelius Bennett Harness, aki cink és réz ötvözetet alkalmazott az úgynevezett "elektropatikus" öveihez.

 



Ebből aztán készült hosszabb fűző változat is. Ez volt a londoni Harness féle Electric Corset, amely cinkkel és réz ötvözetével készült. Harness úgy reklámozta a vásárlóknak az övet és a fűzőt, mintha a fémek a testet körülvéve azzal elektromos elemet alkotva gyógyító erőt adnának át.

 



Jó pár évig sikeres volt az átverés, de lassan megjelentek az elégedetlen gyógyulni vágyók és reklamálták a termékek haszontalanságát. 1893-ban a Pall Mall Gazette már átverésnek nevezte Harness öveit.

Bár a fent említett fűzőknek nem igazán volt közük az elektromossághoz, azért a század fordulóján már létezett igazi elektromos öltözékkiegészítő (a LED ékszerek ősei). Ezek olyan lámpaizzók voltak, amelyből a fény kicsi csiszolt üveglapocskákon át jutott át. Látszólag kontytűnek vagy brossnak lehettek a legpraktikusabbak. Kellett hozzá egy elég nehezen elrejthető elem is, amely az áramot szolgáltatta, de hát egy turnűr - női fenékpárna vagy hátulra merevített abroncs - éppen megfelelt a célnak.



Dr. Scott találmányai

Harness's Electric Corset (The Quack Doctor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése