Polyanthus: 19. századi kankalin minden mennyiségben

A kankalin az egyik legszebb tavaszköszöntő dísznövényünk. Manapság inkább változatos színei és formái miatt kedveljük, valamint azért, mert viszonylag könnyen kezelhető. A német neve nagyon tetszik: Schlüsselblume, mely az eredeti tavaszi kankalin növényre utal. Utóbbi virágai kulcs formájúak. Emiatt tartják a kankalint Szent Péter virágának is.

A Polyanthus név alatt a szártalan kankalinok nemesítését értik, melyek gyakran kapható nagyobb áruházakban is ilyenkor március elején.

William John Wainwright: Primrose and Robin

 

A kankalin azon virágok egyike, amelyhez előszeretettel készítettek illatimitációt. Korábban ilyesmit már olvashattál ezen a blogon a Convallaria - azaz a gyöngyvirág - parfümjével kapcsolatban.

Bevallom őszintén, a kankalint nem nagyon szoktam szaglászni, és alapvetően nem az illata miatt kedvelem. Az illata kicsit édeskés és erős, kicsit jellegtelenül marad az emlékezetben, más karakterisztikus virágillatokhoz képest.

Ennek megfelelően a belőle készült Polyanthus illatkeverék is igazából nem tud önálló illatként érvényesülni, hanem egy általános virágillat marad, amiben van egy nagy adag jázmin, ami először minden más összetevőt elnyom. Végül a kombinációból előillan egy kis citrus, valami ibolya és némi rózsa is, hogy valami olyasmi illattá váljon, amelyeket néha régi könyvekben - főleg egyházi énekeskönyvekben - érezni. (Utóbbi miatt felmerült bennem, hogy ennek az illatkombinációnak a 20. század elején lehetett egy variánsa, ami igen népszerű és olcsó lehetett hazánkban is.)

Napjainkban is létezik kankalinparfüm, a neve L'Erbolaria Primaverde EDP. Leírás alapján egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. A Primaverdét inkább zöld és üde illatnak írják. Ugyanez a 19. századi Polyanthusra egyáltalán nem igaz. Ez utóbbi émelyítően édeskés és szinte már nyomasztó. Ha textilt akarnék hozzá hasonlítani akkor a pink szaténselyem jut róla eszembe, és azt hiszem, nem véletlenül. Alább a formulában jól kivehető, hogy az összetevők nagy része már önállóan is markáns jegyeket hordoz.

A Polyanthus egy régies, nénis illatok egyike. A mai illatokra egyáltalán nem hasonlít, nagyon avíttnak hat. Egyáltalán nem tudom elképzelni mai környezetben. 

 

Az 1892-es formula:

Forrás: Furst, Isidor; Askinson, George William: Perfumes and their preparation : containing complete directions for making handkerchief perfumes, smelling-salts ... cosmetics, hair dyes, and other toilet articles ...

 

Képek forrása: pixabay, pexels

 

ÖSSZEFOGLALÓ:

 

Illatcsalád: Virág-virág

Bázisillat: Édes aromás

Fejillat: Enyhén citrusos jázmin

Szívillat: Rózsával kevert ibolya

 

Kiknek ajánlom? 20. század eleji múltidézőknek, de csak nagyon óvatosan

Mihez illik? Régi illatosított könyvlapok illatát idézi. Alapvetően a mai világban semmihez sem illik.

Múltidéző alkalom? Talán egy tavaszi séta egy 1910-től 1925-ig.

Hozzárendelhető inkább 19. században született híres személy: Neumann Teréz misztikus, a régi egyházi énekeskönyvek illata miatt 

Egyéb információ: a illatrekonstrukciók felhasználásához a receptek szerint illóolajokat, esszenciákat, tinktúrákat keverek össze. Ha a recept szerint nincs más feltüntetve az illóolajokat alkoholban hígítom. Ha követnéd az illatrekonstruálást, tartsd be illóolajokra vonatkozó szabályokat! Mindig végezz bőrpróbát, és ha bőrre kened a végeredményt, kellő hígítást alkalmazz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése