A viktoriánus, dohányillatú szájvíz - az angol Eau de Botot

Az antik illatrekonstrukciók sorából az Eau de Botot lóg ki a legjobban. Eredetileg nem akartam a receptjéhez hozzányúlni, mert alapvetően az Eau de Botot-ot nem úgy használták illatosításra, ahogy a korábbi Eau-névvel kezdődő keverékeket. Ez a különös illóolaj és tintúra-kombináció ugyanis nem más volt, mint egy szájvíz, amely a történelem viharait átvészelve még ma is kapható az Amazonon.

Az Eau de Botot, francia szájvíz plakátja 1890 körül

 

Mint minden régi kozmetikai szernek az Eau de Bototnak is többféle receptje létezik. A receptek két receptcsoportba is tartoznak. Az első csoport a francia formula alapján készült recepteket tartalmazza. A francia formula összetevői merőben eltérnek az angolétól.

Francia formula alapanyagai (általában): ánizs, bíbortetű, szerecsendió, szegfűszeg, fahéj, borsmenta, alkohol.

Angol formula alapanyagai (általában): cédrus (tinktúra), mirha (tinktúra), ratánia (tinktúra), levendula-, fodormenta és rózsaolaj.

Miután konstatáltam az eltéréseket, és elég nehéz a mai Magyarországon bíbortetűhöz jutni, így érthető, hogy miért választottam az angol formulát egy kis eltéréssel. Az ma is kapható, francia Eau de Botot még most is bíborvörös (remélhetőleg inkább a szintetikus színezéktől, mint a bíbortetűktől):

A ma is kapható Eau de Botot (forrás: Amazon)

 

Ez az eltérés, hogy G. W. Septimus Piesse 1857-es The Art of Perfumery könyvének receptjét követtem, mely nem írt ratániát. (A ratánia egyébként a fogápolásban és íny ápolásában hasznos gyógynövény).

E recept mellé közlik, hogy a dohányzás szagát nagyon jól elnyomja a sok menta a receptben. A csavar az egészben csak az, hogyha összeállítod ezt a keveréket, akkor egy merőben dohányillatú kombinációt fogsz kapni, ami erősen emlékeztetett a mentolos dohányra.

A viktoriánus logika szerint a mesterséges dohányillat közömbösíti a valódi dohány illatát? Mivel nem dohányzom, ezt nem tudtam kipróbálni, mindenesetre, aki szereti a dohány illatú parfümöket, ezt az illatkombinációt, mint házi készítésű illatosítót, kedvelni fogja.

Az angol Eau de Botot szájvízként is működhet, azonban, ha valaki egy igazi 19. századi férfias illatra vágyik, akkor is megtalálja vele a számítását. Kell hozzá egy affinitás, hogy az ember hosszú távon el tudja viselni, ugyanis határozottsága és markánssága eléggé letaglózó. Az érzet, amit bennem keltett ahhoz hasonló volt, mintha bezártak volna egy óriási cédrusfából faragott, dohányszelencébe. Az illat egyébként rendkívül tartós, így minden bizonnyal sikerült tényleg elnyomnia a régiek szájszagát.

Az összetevők képekben. Forrás: pixabay


ÖSSZEFOGLALÓ: (Igaz egy szájvízről van szó, bár parfümként való használata is lehetséges)

 

Illatcsalád: Férfias-fás

Bázisillat: Dohány és mirha

Fejillat: Fodormenta

Szívillat: Dohány

 

Kiknek ajánlom? Akik szeretnék kipróbálni milyen egy 19. századi markáns, férfias illat, és szeretik a mentás dohány illatát.

Mihez illik? Billiárdparty, sakkest, esti konyakozás

Múltidéző alkalom? Kávéházi találkozó, viktoriánus vízipipázás.

Hozzárendelhető inkább 20. századi celeb: Charles Darwin, mivel szeretett pipázni

Egyéb információ: a illatrekonstrukciók felhasználásához a receptek szerint illóolajokat, esszenciákat, tinktúrákat keverek össze. Ha a recept szerint nincs más feltüntetve az illóolajokat alkoholban hígítom. Ha követnéd az illatrekonstruálást, tartsd be illóolajokra vonatkozó szabályokat! Mindig végezz bőrpróbát, és ha bőrre kened a végeredményt, kellő hígítást alkalmazz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése