Florida Water: a személyes higiéniától és hudu miszticizmusig

Egyszer volt hol nem volt, az "örök ifjúság forrása" a képzelet világában, amelyhez egyes régiek fizikai helyszínt tulajdonítottak. Az egyik hiszékeny történelmi figura Juan Ponce de León volt, aki állítólag hitt a mesebeli Bimini-szigetek létezésében, ahol az örök ifjúság forrása fakad, és amit ő Florida partjainál keresett.

19. századi Florida Water reklámok: The Graphics Fairy, HagleyMuseum and Library.

 

Ponce de León sosem találta meg a forrást - aminek a hitével vélhetően intrikusai vádolták meg -, viszont felfedezte a Golf-áramlatot, és elsőként szállt partra Floridában. Ehhez a kis rövid szösszenethez kapcsolódik a 19. század legmisztikusabb parfümjének története, amelynek címkéi képi világában utalva az "örök ifjúság forrására" a Florida Water nevet viseli.

Florida Water reklám, ami egyaránt utal az ifjúság forrására (víz, csecsemő), Ponce de Leónra (hajó), Floridára (a virágokkal)

 

A Florida Water a legjobban felépített 19. századi parfüm brand volt. Az alapítása 1808-ra tehető, és valójában az Eau de Cologne - azaz kölnivíz - egyik fűszeresebb változatáról beszélhetünk, amelyet főleg az észak-amerikai kontinensen értékesítettek.

 

Florida Water plakát 1880 körül. A forrást itt egy szökőkút szimbolizálja. A szökőkút szerepel a parfüm címkéjén is. (forrás: ebay)

 

Az 1880-as évekre az USA-ban az egyik legnépszerűbb parfümnek számított, amit nagy önbizalommal reklámoztak is: a "The most Popular Perfume in the World" 'a legnépszerűbb parfüm a világon' szlogennel. A Florida Water, ahogy európai őse egy uniszex illat volt, a mindennapok része. Tehát használatát nem csak parfümként korlátozták. Tették fürdővízbe, arcszeszként kenték magukat, esetleg szappan, krém illatosítására használták.

Korabeli újsághirdetés (forrás: House of Orpheus)

 

A 19. században az USA-ban és a Karibi térségben élő afrikai diaszpóra az olcsóbban árult illatos vizeket elkezdte "varázsláshoz" alkalmazni. Népszerű varázsparfüm lett a Hoyt's Cologne, a Kananga Water és természetesen a Florida Water is.

A Style24Designs Etsy bolt modern, túlzsúfolt tipográfiájú Florida Water kártyája. A bolt ilyen megvásárolható, mágikus dizájnú receptkártyákat készít. Ez a kártya jól reprezentálja, hogy hogyan használják napjainkban a parfümöt. Nem tudom, mi lehet a recept eredeti forrása, ami egyébként jázmin olajat is említ az összetevők között.

 

A Florida Water azon ritka parfümök egyike, amely a mai napig létezik, és népszerűségnek örvend. Ugyan a boltokban nem kapható olyan szinten, mint az Eau de Cologne és változatai, főleg itt Magyarországon, de az USA-ban több helyen megvásárolható és az interneten megrendelhető. (Kassán elvileg kapható, sajnos a boltot nem találtam meg térképen, ezért írom, hogy elvileg. Magyarországról szintén egy szlovák weboldalon át a legkönnyebb rendelni, a bolt neve BeGentleman és 3500 Ft-ba kerül egy 2,2 dl-es üveg.) Népszerűségének egyik forrása az az ezoterikus többlet, amivel a hudu praktikákban felruházták a múlt század fordulóján. Sajnos a hiszékenység nagyobb erő napjainkban, mint a nosztalgia.

 

Mi a hudu?

A hudu tradicionális afroamerikai spirituális alapú népi mágia, mely többféle vallásból vegyíti (afrikai vallások, amerikai indiánok hiedelemvilága, dél-amerikai spirituális katolicizmus, zsidó miszticizmus) össze sajátos világképét, amelynek alapját képezi babonák összessége és a minket körülvevő világ gyakorlati praktikákkal történő megváltoztathatóságába vetet hit. "Varázslataikhoz" gyakran alkalmaznak növényi összetevőket és olajokat.

 

Elképesztő mágikus praktikák Florida Waterrel: (szabad fordítás a originalbotanica.com oldaláról)

- A Florida Water békét teremt a munkahelyeden.

- Tintához adagolva varázsigék írására alkalmas.

- Megtisztít a negatív energiáktól, és üzeneteket kaphatsz általa az ősöktől és szellemektől.

- Megáldhatod és megtisztíthatod segítségével az otthonodat.

A patheos oldalán még nagyobb képtelenségek olvashatóak:

- lábfürdőként ylang-ylang olajjal és rózsavízzel keverve 5 csepp Florida Water áldással látja el a lábaidat a táncoláshoz

- ha keresztútra csöppented a Florida Watert, akkor megnyílik a te utad

- a Florida Waterrel mosott ékszer és kő megtisztít és megvéd téged

- Szerencsehozó sprayt készíthetsz belőle, ha 3 csepp pacsuli olajjal és forrásvízzel kevered. Lottózás előtt ajánlott a használata.

 

Modern Florida Water reklám a floridawater.com Facebook oldaláról. Jobban sikerült volna, ha egy igazi kézbe tesznek egy igazi üveget, nem pedig stock-fotóra montázsolják rá.

 

Amit szerintem is tud: esetleg segít a fejfájáson, tiszta érzetet biztosít (kicsit tisztaságillat), előfordulhat, hogy valóban jó szúnyogcsípésre, de még ezt nem próbáltam (mindenesetre citrusos illata miatt, lehet, hogy jó még a szúnyogok elűzésére).

A Florida Waternek sokféle receptje létezik, ebben nagyon is hasonlít az ősére az Eau de Cologne-ra. Amit én elkészítettem az az 1892-es változat. Ezen kívül létezik egy olyan változat, amelyben fahéjat, rózsavizet, nerolit, jázmin- és pézsmaesszenciát kell hozzáadagolni. Egy harmadik verzióban ylang-ylang olaj is szerepel az összetevők között. (Ezeket a recepteket itt találod.)

Házi készítésű Florida Water a Super Naturally You  etsy oldaláról. Nekem is így néz ki a lötty.

 

Szubjektív jellemzés:

Első "szag látleletem" a Floridáról amolyan túl erős Eau de Cologne-hoz való hasonlóságot mutatott, azzal az eltéréssel, hogy éreztem rajta valami pluszt, ami nincs a Cologne-ban. Ez a plusz még amíg az illatanyagok nem értek össze a keverékben kicsit kellemetlen pézsmás utóillatot hagyott, kicsit mintha a macska belefröcsögött volna (no azért nem olyan durván). Ahogy "összeforrtak" az összetevők ez a kellemetlen felütés szerencsére teljesen eltűnt. (Úgy hogy nem kérek kommenteket a macskafröccs illatáról! :D)

Ami számomra meglepő a Floridában, hogy hiába tartalmaz levendulát, valahogy a citrusos alkotóanyagok teljesen elnyomják még az elején. A szívillatban már nyomokban fellelhető a lila virág, de egyáltalán nem hangsúlyosan az összesség inkább egy grapefruitos egyveleg. Amikor az illat kezd "kihunyni", azaz teljesen elillanni, akkor marad meg a bőrömön a levendula és a szegfűszeg zamata.

Szabad asszociációkban ez a parfüm egy kellemes vakáció egy elhagyatott szigeten, ahol mindenki Chemise a'la reine ruhákban rohangál, miközben citromos piskótát eszik a virágzó levendulamezőn.

 

Formula:


Forrás: Furst, Isidor; Askinson, George William: Perfumes and their preparation : containing complete directions for making handkerchief perfumes, smelling-salts ... cosmetics, hair dyes, and other toilet articles ...

 

Képek forrása: pixabay

 

ÖSSZEFOGLALÓ:

 

Illatcsalád: Ciprus

Bázisillat: Levendula

Fejillat: Citrus (bergamott)

Szívillat:  Grapefruit enyhe levendulával

 

Kiknek ajánlom? Akik egy klasszikus tisztaságillatra vágynak, és szeretik a citrusos kombinációkat.

Mihez illik? Egyértelműen tavaszi vagy nyári illat, akár hétköznapi viselésre is.

Múltidéző alkalom? Nyári piknik.

Hozzárendelhető inkább 20. századi celeb: az örök ifjúság forrása elnevezés miatt legyen: Jeanne Calment (Akit még mindig hivatalosan a legidősebb valaha élt embernek tartanak, de legutóbb egy tanulmány szubjektív arcösszehasonlítással azt feszegette, hogy kiadhatta magát a saját lányának. A Compare-a-face alkalmazás ennek a cáfolatát adja, de már máshogy is cáfolták.)

Egyéb információ: a illatrekonstrukciók felhasználásához a receptek szerint illóolajokat, esszenciákat, tinktúrákat keverek össze. Ha a recept szerint nincs más feltüntetve az illóolajokat alkoholban hígítom. Ha követnéd az illatrekonstruálást, tartsd be illóolajokra vonatkozó szabályokat! Mindig végezz bőrpróbát, és ha bőrre kened a végeredményt, kellő hígítást alkalmazz!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése