Eau de Berlin - kozmopolita fűszeresség évszázadok távlatából

Eau de Berlin néven jelenleg is forgalomban van egy parfüm, több is. Az egyik ezek közül a Frau Tonis-é, amelynek illata állítólag tölgy mohás, köményes és páfrányos. Sajnos nem tudom, hogy ennek mennyi köze van ahhoz, amit a 19. században készítettek a köményes zöld vonalon azt hiszem, igen. Mindenesetre kijelenthetem, hogy az egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb uniszex illatkeverék, amit eddigi illatrekonstrukcióim során elkészítettem.

A berlini Mitte Breuderstrasse a 19. század közepén (forrás: Wikipedia)

 

Már a formulája is igen pikáns, és nem a megszokott alapanyagokat tartalmazza. Kiemelném ezek közül a kakukkfüvet, az ánizst és a koriandert, melyeket nem nagyon találtam más receptekben. Ezek közül az ánizs, citromfű és a koriander az, ami markánsabb is lesz a végeredménynél. 

Sajnos az illat történetéről szinte semmit nem találtam. Úgy gondolom, ez az illat alapvetően azon régi illatkeverékek egyike, amelyek a képzeletet utazásra invitálják. Több földrajzi nevet tartalmazó parfüm létezett a 19. században. Ezeknek egy része városok neveit pl. Eau de Lisbonne, Eau de Leipsic esetleg országok elnevezését viselték pl. Eau de Portugal, de létezett világjáró parfüm is.

A komplexitását tekintve ez az illat egy uniszex keverék, ami a fűszeres illatok kedvelőinek ajánlanék, talán egy picit a férfias irányba hajlik, mint a nőiesbe. Akár régi korok arcszeszének is ideális, persze a túlzó használatát kerülve, ha van valakinél, akkor allergiát figyelembe véve. Érdekesség, hogy ha nem feltétlenül olajokat használsz, hanem száraz összetevő is kerül az alkoholba (pl. csillagánizs) a végeredmény színe szép bordós lesz. (A csillagánizst reumás fájdalmak, görcsoldás kezelésére is használják a kínaiak, így akár bedörzsölőként is használhatod). Alapvetően nekem jobban tetszik az illata a sima Eau de Cologne-nál és a királynévíznél is. 

Ha bárki, aki olvassa e bejegyzést és többet tud nálam erről az Eau de Berlinről, annak nagyon lelkesen várom a kommentjét.

Azt hiszem, eddig ennek a kompozíciónak van a legszínesebb összetevő-kollázsa:

 (képek forrása: pixabay)

 

Formula (1892):

 

 

Forrás: Furst, Isidor; Askinson, George William: Perfumes and their preparation : containing complete directions for making handkerchief perfumes, smelling-salts ... cosmetics, hair dyes, and other toilet articles ...

 

ÖSSZEFOGLALÓ:

Illatcsalád: Zöld

Bázisillat: Mohás-citrusfüves

Fejillat: Fűszeres - ánizs-koriander

Szívillat: Citrus és ánizs

Kiknek ajánlom? Hipszter borbélyoknak, akik egy régi arcszesz receptet keresnek, aminek érdekes az illata. Reumás fájdalom enyhítésére bedörzsölésre (ha alapanyagként csillagánizst használtál).

Mihez illik? Nyári piknikhez

Múltidéző alkalom? Egy századfordulós piknik vagy valamilyen sporttevékenység

Hozzárendelhető inkább 19. században született híres személy: Harry Houdini, csak úgy

 

Egyéb információ: a illatrekonstrukciók felhasználásához a receptek szerint illóolajokat, esszenciákat, tinktúrákat keverek össze. Ha a recept szerint nincs más feltüntetve az illóolajokat alkoholban hígítom. Ha követnéd az illatrekonstruálást, tartsd be illóolajokra vonatkozó szabályokat! Mindig végezz bőrpróbát, és ha bőrre kened a végeredményt, kellő hígítást alkalmazz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése