Len "szapulása" ampír módra

Még mielőtt bárki megijedne, hogy a mai szóhasználattal élve 'megszól, gyaláz' jelentéssel, mindenféle ronda szóval fogom illetni a lenanyagokat, a "szapul" szót itt a régi jelentésében a 'lúgoz, lúgos folyadékban ásztat' értelmében használom. Egész izgalmasnak találtam a címet, és a mai kattintásvadász címadási divathoz képest úgy érzem, ez nem számít olyan nagy átverésnek.

Szóval. Az ampír stíluskorszakban igen népszerűek voltak a vékonyabb textilek. Ez a kijelentés szinte közhelyszerű. Az egyik legősibb textilanyag a len használata elég népszerű volt ekkoriban mind a férfiak és nők körében, aminek egyik oka egyébként az európai lentermesztés terjedése is, mivel a napóleoni háborúk nyomán kialakult kontinenszárlat miatt nem igazán tudtak Európán kívülről származó ruhaanyagokat beszerezni. A modern lenipar is ekkor indult fejlődésnek. (forrás: Wikipedia) Ugyanakkor a len divatja nem tudta háttérbe szorítani a pamutmuszlint (ami nagyon távol áll attól, amit ma a méteráru boltokban muszlinként árulnak). Előfordult - főképp a brit ruháknál lehet ilyesmit látni -, hogy egyetlen női ruhában egyszerre alkalmazták a finom lenanyagokat és az utóbbi elképesztően lenge és áttetsző ugyanakkor nemes textilt.

Brit, ampír ruha 1810-ből, lenből és pamutból (forrás: MET)

 

A lent házi módszerrel is próbálták finomítani Magyarországon is. Erre utal Hasznos Mulatságok 1819-ben megjelent 23. számában olvasható írás, amelyben egy nyers lenszálak akár ma is kipróbálható lúgozásáról és mechanikus macerálásáról szól: (ha van gerebened és tilód, akár ki is próbálhatod :) )

 forrás: Hasznos Mulatságok 1819. 2. félév 23. szám

 

A szavak értelmezése:

ójtatlan = oltatlan

keményfa hamu = kemény, száraz fa eltüzeléséből visszamaradt hamu

tilolás = a len mechanikus törése az arra szolgáló eszközzel, a tilolásról itt olvashatsz részletesen: https://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-627.html

gereben = "A gereben a gyapjú és rost fésülésére használatos, lapát alakú, nyeles faeszköz, az ó-európai gyapjú- és lenkultúra rostfésülő eszközének alapformája. A lenvászon elkészítésének egyik sarkalatos pontja a len tilolása a gerebenen." (Wikipedia)

pamuk = pamut (a pamut szavunk az ótörök pamuk szóból származik)

 

A fehér anyagok - és így a lenanyagok - tisztítására akkoriban szintén a hamulúgot használták. A következőkben egy 1801-es mosási módszert olvashatsz:


A szavak értelmezése:

tojás haj = tojás héj

a' háznál véghez mehet = otthon történhet

sujkolás = a textil ütögetése egy speciális erre a célra szolgáló eszközzel a sulykolóval 

(Ha részletesebben érdekel a hamulúg ezen a blogon - Birtokunk - leírják, hogy készül). Az itató papíros helyett napjainkban simán lehet a kávéfilter papírral is élni a lúg szűrésénél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése