Az elektromosság ruhakölteményként

A Gépes képes krónika című könyvben találkoztam először az elektromosság allegóriája ábrázolással, ami valahogy megfogott, mert az akkori kor egyik technikai újítását tette mítosszá. Kellett ez a XIX. századiaknak ahhoz, hogy feldolgozzák azt a hirtelen változást, ami szinte rájuk zuhant az ipari forradalom végső szakaszában a rendkívüli mennyiségű találmány és szabadalom miatt, melyek mind alaposan belenyúltak a hétköznapok nyugalmába.

Az elektromosság allegóriája Kandler festménye nyomán készült metszeten 

 

Kandler német festő egyik metszetén láttam először ezt a motívumot, de az amerikai kultúra ismerőinek nem lehet nagy újdonság ugyanis az "allegory of electricity" szerepel az 1886-os ezüst 5 dollároson.

allegory of electricity az 1886-os ezüst 5 dollároson

 

Egy kanadai bélyegen is rátaláltam, mint az villanykörte tiarás lányra. (Még ízlelgetem ezt az elnevezést, mert nagyon tetszik: "villanykörte tiarás lány") Utóbbi már 1900-ból való.

Kanadai egy dolláros bélyeg 1900-ból

 

De vajon, mi a köze ennek az allegóriának a divathoz? Ahhoz, hogy választ adjunk erre a kérdésre meg kell ismernünk egy hölgyet, nevezetes Mrs. Vanderbiltet, akiről nem feltétlenül dalolt még Paul McCartney. Pontos neve Alice Claypoole Gwynne Vanderbilt.

Ő volt Gloria Vanderbilt egyik ősanyja, II. Cornelius Wanderbilt hitvese. Alice Vanderbilt nagyon sok mindenről híressé válhatott - például, hogy hatvan éven át irányította híres családját - a legemlékezetesebb tette az utókor számára az előkelő mágnásfeleségnek az lett, hogy ő személyesítette meg egy bálon az elektromosságot. Ehhez persze egy megfelelő jelmezre is szüksége volt.

Akkoriban a jelmezkészítést sem bízták a véletlenre. A divatszalon, amelyet megbízott olyan odafigyeléssel készítette el öltözékét, mint bármilyen másik profi korabeli estélyi ruhát, pontosabban "ős haute couture" viselni valót. A jelmezkészítő francia szabóság neve a House of Worth, melynek neve egyet jelentett a XIX. század második felének elit női divatjával. Az évszám 1883. Ez az év, amikor először száguld át Eurázsián az Orient Expressz, végzetes vulkánként tör föl a Krakatau, és megszületik Franz Kafka a XX. század egyik legnagyobb hatású írója.

Fotográfia Mrs. Vanderbiltről elektromosságként 1883-ból

 

Az öltözék, mivel igen kevéssé válhatott viseletessé az egyszeri alkalom után a XX. században Glady Vanderbilt Széchenyi (igen Széchenyi!!! azaz pontosabban a Horpácson 1879-ben született Széchenyi László gróf hitvesének) jóvoltából New York-i Városi Múzeum tulajdonába került.

A mai napig itt őrzik, így nem csak néhány fekete-fehér fotó tartotta meg az elmékben emlékét. A ruha szaténból és bársonyból készült. A hímzéséhez valódi ezüst szálakat használtak fel. A maga korában is elképesztőnek számító estélyivel Edison New York-i villamos erőművének állítottak tiszteletet.

 




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése