Hogyan készítsünk hamis ősfényképet Photoshopban? - Nedves kollódiumos eljárás effektelés

Az lenne a legjobb persze, ha meg tudnám oldani, hogy manuálisan készítsek nedves kollódiumos eljárással képeket. Minden fotónerdnek ezt is ajánlom (magamnak nem, mert a kémia még mindig kínai). Tutorial elérhető az alábbi vimeós videón: https://vimeo.com/69916783

De aki mégis hozzám hasonlóan a kémia iránt érdeklődésében "egyszerűbb" lélek és maradna a digitális megoldásoknál, nekik is van ám egy jó módszer az effektelésre, amelyet a testvérem ajánlott. A BoredPandán található, így akkora újdonságot nem fogok mondani azoknak, akik amúgy is ezeken az oldalakon szocializálódnak naphosszat. Antti Karppinen grafikus osztotta meg trükkjeit ebben a témában: How To Create Wet Plate Images In Photoshop? . Az ehhez tartozó videó:

 



Itt részleteiben nem megyek bele, hogy milyen lépésekben juthat el az ember a végeredményig. A videó bőven ad támpontokat, értékeket, javaslatokat. Inkább csak azt mutatom meg, hogy nálam rosszabb minőségű képeken is nagyon szépen működött. Sőt, ha az eredeti kép alapján a színeket áttűnéssel kicsit visszahoztam a "nedves kollódiumosra", akkor kvázi színezett hatású ősfényképet kaptam.

Főleg 1860 körüli múltidéző portréknál ajánlott a következő "effektcsomag", de persze máshol is előszeretettel alkalmazható.

 

Néhány jobban sikerült képem a galériában, amelyek A. Karppinen effektelése alapján készültek:












Tovább gondolva színezéssel. Rózsák kaspóban:



Csak feketén-fehéren, lovak a 2014-es bükkaranyosi emlékcsatáról:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése