A szerencse illata - a Kananga Water

Az antik illatok egyik legfurcsábbika az úgynevezett Kananga Water nevű kreáció, amely közeli rokona a másik, amerikai nagy kedvencnek a Florida Waternek. A Kananga Water alapja a Cananga odorata nevű növény olaja, amit mi ylang-ylang olajként ismerünk, és amelynek a természetes élőhelye a Fülöp-szigeteken, Malajziában és Indonéziában fellelhető. 

A származási helyszínét kicsit lazán véve, a francia Rigaud cég alkotta meg az illatkreációt - mint japán illatot - 1869-ben. Eredeti neve Eau de Kananga volt, utalva az ylang ylang latin nevére. Az ylang ylang esszenciáját egyébként a cég feje, Jean Paul Rigaud fejlesztette ki, akkoriban a beceneve az illatnak a "virágok virága" volt (nem, Rigaud biztosan nem ismerte az Ómagyar Mária-Siralmat).

A Kananga Water reklámplakátja 1897-ből. Litográfia (forrás: europeana.eu, BNF)



A Kananga Water népszerűsége túljutott Európán, és az USA-ban nagy sikere lett. Olyannyira, hogy a Florida Water társparfümje lett a huduban. (A hudu az USA déli államaiban és a karibi térségekben népszerű népi mágia). A Kanangáról ugyanis úgy tartják, hogy megtisztulást és szerencsét hoz.

A Kananga Water emiatt azon régi parfümök egyik, amit ma is meg lehet vásárolni, illetve Magyarországról online rendelni. Azonban az elkészítése is elég könnyű, mivel az összetevői könnyen beszerezhetőek nálunk is.

Az illatáról is írnék pár szót. A Kananga Water az az illat, amihez hasonlót azokban az 1990-es években népszerű boltokban éreztem, gyerekként, ahol mindenféle egzotikus holmit, füstölőket és handmade, főképp indiai ruhákat árultak, de pont ilyen illata volt egy Tarot kártyapaklinak is, ami mintha eredetileg lett volna Kananga Waterrel átitatva vagy befújva. 

Az ylang-ylang illata meglehetősen bódító, és nem feltétlenül a jó értelemben. Meglehetősen émelyítő hatása tud lenni, amit a Kananga esetében lassan tisztít el, kicsit púderesebb irányba a többi összetevő. A Kananga Waterrel nem nagyon lehet csábítani, vagy jó benyomást tenni, hacsak nem éppen valami ezoterikus vallási közösségben szeretnél bevágódni vagy éppen nem ott vagy a főpap. A pézsma az ylang-ylanggal még vadabbá teszi az kompozíciót, az összhatásról néha az ammóniaillat is eszembe jutott.

Állítólag ez egy örömillat, jó hangulatot teremt és javítja a kedvet, bár nekem inkább az őrület jut eszembe róla, mert nem igazán vélek benne felfedezni bármilyen harmóniát. Némi nyugtató hatása valóban lehet, mivel éppen egy ideges periódusomban próbáltam ki, és egészen jól sikerült aludnom a Kananga Water illatát érezve.

A Kananga Waternek két 1930-as évekbeli receptjét találtam meg. Ebből én az egyszerűbb keveréket készítettem el, mely az 1932-es Raymond B. Wailes szerkesztette Manual of Formulas, Recipes, Methods, and Secret Processes című könyvéből származnak. 


Formula

Hozzávalók:

10 minims = 0,62 g - ylang ylang olaj 

5 minims = 0,31 g - neroli olaj

5 minims = 0,31 g - rózsaolaj

3 minims = 0,18 g - bergamottolaj

10 oz. = 295 ml - alkohol

1 grain = 0,06 g - pézsma


Keverd össze az alapanyagokat, hagyd állni 1-2 hétre orvosi üvegben, egy-két hétre. Az illatkeverék desztillált vízzel tovább hígítható.


Képek forrása: pixabay, wikimedia commons


ÖSSZEFOGLALÓ:

 

Illatcsalád: Orientális

Bázisillat: Állati - pézsmás

Fejillat: Virágos, enyhe gyümölcsösséggel - ylang ylang, jázminnal és nerolival keverve

Szívillat: Virágos, nehéz rózsa és jázmin

 

Kiknek ajánlom? Akik hisznek a babonákban

Mihez illik? Szellemidézés, egyéb szeánszjellegű rituálé. Hétköznapokra nagyon furcsa.

Múltidéző alkalom? Egy gótikus hangulatú bál.

Hozzárendelhető inkább 19. században született híres személy: Marie Catherine Laveau



Egyéb információ: a illatrekonstrukciók felhasználásához a receptek szerint illóolajokat, esszenciákat, tinktúrákat keverek össze. Ha a recept szerint nincs más feltüntetve az illóolajokat alkoholban hígítom. Ha követnéd az illatrekonstruálást, tartsd be illóolajokra vonatkozó szabályokat! Mindig végezz bőrpróbát, és ha bőrre kened a végeredményt, kellő hígítást alkalmazz!


Forrás: A Rigaud parfümök története / History of Rigaud perfumes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése