Antik Ruha Figyelő - 2015 július 3. - Sujtásos mentétől a menyasszonyi kimonóig

Két hónappal ezelőtt a Galéria Savariáról írtam pár holmiról. Ezúttal viszont egy mainstreamebb magyar csatornát választottam, konkrétan: a Vaterát (amit elvileg nem kell bemutatni senkinek: vatera.hu). Múlt századfordulóhoz illő ruhákat ezúttal nem nagyon találtam, viszont érdekes öltözékeket és kiegészítőket más korszakokból annál inkább.

A Vaterán egyébként eléggé el van rejtve a Viselet kategória, bár aki szemfüles megtalálja (Antik/Régiség - Egyéb kézműves termékek - Öltözködés, viselet).

 

Mente anakronista grófoknak:

 


 

Először is álljon itt egy sújtásos mente, mely magyar grófi kabátként lett meghirdetve, egy hozzá elvileg passzoló kalappal. Az árusító 1920-ra becsüli a keletkezési idejét. Jó állapotú. Első ránézésre valóban egy XX. századi díszmagyar része lehet, amelynek viselése a Horthy-korszak nagy divat volt, de az is lehet, hogy annál korábbi. A kalap biztosan 1918 előtti, mivel udvari és királyi kalapos készítette. Az ára szubjektív, hogy kinek mennyire magas, úgyhogy erről nem nyilatkoznék, nézzétek meg. A képek elég hevenyészettek, sok nem releváns információ is kiderül az árusítóról. Egyébként szuper egy XIX. századi múltidéző magyaros öltözékhez vagy steampunk viselethez, de huszártalálkozókra vagy hagyományőrzőknek inkább nem ajánlom. Így az egyik képből inkább kivágtam egy részletet.

 

A hirdetés linkje:

http://antik.vatera.hu/egyeb_kezmuves_termekek/oltozkodes_viselet/magyar_grofi_kabat_es_kalap_1920_bol_eredeti_2094117770.html

Múltidéző Faktor: 8

 

Századfordulós fűző restaurátoroknak:

 



 

A második darab azért különleges - mert lehet, hogy csak ez az én ügyetlenségem, és rossz helyen keresem őket - de a magyar online antik piacon nagyon ritkán találni eredeti régi fűzőt, ami nem orvosi fűző lenne, hanem az igaz derékdarázsosító darab. Viszont annyi hátránya van ennek terméknek, hogy rettenetesen, sőt talán indokolatlanul rossz állapotban van. Egy biztos, hogy ez az ígért 100 évesnél biztos, hogy sokkal öregebb (kb. 115 éves). Gyűjteménybe, restaurátoroknak vagy valahová dísznek ajánlott, hordásra már nem. 

 

A hirdetés linkje:

http://antik.vatera.hu/egyeb_kezmuves_termekek/oltozkodes_viselet/figyelem_kulonleges_100_eves_noi_fuzo_ritka_2089570028.html

Múltidéző Faktor: 10 DE NE VEDD FÖL SEHOVÁ!

 

Antik váci főkötő:


Az első megmutatandó darabba, ebbe az antik váci főkötőbe teljesen beleszerettem. Hiába lehetséges, hogy inkább népi főkötő, szerintem simán elmegy egy biedermeier öltözékhez, ha azt a főkötő szintjén kivitelezték. Amellett, hogy viselhetőnek tűnik a lakás dísze is lehet. Az ára ehhez képest viszonylag alacsony.

 



A hirdetés linkje: 

http://antik.vatera.hu/egyeb_kezmuves_termekek/oltozkodes_viselet/antik_nepviselet_fokoto_vaci_hagyatek_2089039181.html

Múltidéző faktor: 10

 

Ezüst lázsiás Mária Terézia tallérokkal:

 


Lehet, hogy már egy ideje fent van ez a hirdetés, de csak most találtam rá nem tudom, de egy egész üde színfolt a Vaterán. Elsősorban rokokó, népi múltidézőkön tudom elképzelni. Egyetlen hátránya amellett, hogy ez bizony egy 20 dekás nyakbavaló, hogy a középső kő - olivin vagy türkinit - hiányzik.

 

Mi az a lázsiás?

"A lázsiás népi ékszer, melyet főleg a Dunamentén készítettek és viseltek.A lakodalmakon a menyasszonytánc során rostába, tányérba összegyűjtött ezüst pénzeket a parasztoknak dolgozó ötvösmesterek körülcifrázták, színes üvegkövekkel kirakták és felfűzésre alkalmassá tették. A pénzérméket sokszor gyönggyel keverve fűzték szalagra vagy zsinórra. A felfűzés után elkészült ékszer neve a lázsiás, melyet később a lányok eladósorba kerülésükkor hordhattak először." forrás: Wikipedia


A hirdetés linkje:

http://antik.vatera.hu/egyeb_kezmuves_termekek/oltozkodes_viselet/ezust_lazsias_2095363862.html

Múltidéző faktor: 10

 
Japán menyasszonyi ruha:

 


Végezetül, de nem utolsósorban egy alternatív esküvői ruhát ajánlanék, azoknak, akik kedvelik az orientális múltidézést. Mivel nem értek a távolkeleti öltözékekhez, így még tippelni se tudok, hogy ez a ruha mennyire lehet antik. Érdekességként megosztom.

A hirdetés linkje:

http://antik.vatera.hu/egyeb_kezmuves_termekek/oltozkodes_viselet/antik_japan_eskuvoi_kimono_uchikake_gyonyoru_2090663654.html

Múltidéző faktor: ?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése