Antik Ruha Figyelő - 2015. május 3.

Szeretek antik ruhákat nézegetni online, és rájuk bukkanni aukciós oldalakon. Ezt a szenvedélyemet szeretném megosztani veletek az Antik Ruha Figyelős bejegyzésekkel, mivel nem tudok a legtöbbször vásárolni, de hátha más, aki tud, annak hasznosak lehetnek ezek az ajánlók.

Több oldal is van, amit nézegetek. Így hébe-hóba lesz ilyen bejegyzés, inkább magyar oldalakról ajánlok, de azért majd lesz egy-két külföldi is.

A mostani a Galéria Savaria ajánlataiból készült. Ez az egyik kedvenc aukciós oldalam. Rossz tapasztalatom nem volt még vele, egy horgolt gallér rendelést leszámítva, amikor az eladó valahogy nagyon nem akarta elküldeni a terméket, mert szerintem alul árazta, és utólag jött rá.

Árak tekintetében bizony néhanapján gatyafelkötős, de vannak nagyon jó holmik is, jó áron, ami ebben a posztban is benne lesz. Utóbbi olcsóbb öltözékeket vagy kiegészítőket próbálok inkább ajánlani, hogy ne csak nyálcsorgatás történjék, hanem lássátok, hogy van, amit be lehet szerezni reális áron.

A holmik mellett múltidéző is faktort feltüntetek annak tekintetében, hogy személyesen mennyire tartom múltidézésre jónak a viseletet, ez a faktort a korszaknak megfelelő anyag és forma tekintetében határozom meg.

Ennyi bevezető után nézzük a 2015. május 3-án délelőtt még elérhető aukciókat és eladásokat, amelyeket érdekesnek találok főleg 1895 és 1910 körüli múltidézéshez:

 

Magas nyakú csipkegallér, cuki masnival:



A hirdetés linkje: http://galeriasavaria.hu/termekek/reszletek/szonyeg-textil/819747/Antik-csipke-galler-nyakkendo/

Ez egy kiegészítő darab, ami egy alap egyszerű blúz fölé kerül. Ideálisan kis kosztümkabát, boleró takarhatja. Hétköznapi és nem ünnepi viselethez való.

Szerintem jó állapotban van. Azt a pár lyukat könnyű megvarrni, és nem olyan feltűnő viseléskor. Az ára ennek a terméknek nagyon jó. A múltidézési faktor száma 10-es lenne, de így kép alapján nem tudom eldönteni, hogy az anyaga milyen típusú szálakból készült.

Múltidéző faktor: 8

 

Csipkés felső blúz, gyöngyház gombokkal:



A második darab szintén egy alap blúz fölé fölvehető takaró blúz. Méreteket az eredeti hirdetésnél találtok, de teltebb méretű hölgyekre valónak becsülöm (de nézzétek meg az eredeti hirdetésnél, vagy kérdezzetek rá!). A csipkéje eléggé korhűnek tűnik. A gombjai és a szabása nagyon tetszik. Az ára is nagyjából megfelelő.

Olyan múltidézőknek ajánlom, akik a nyaknál lévő problémákat és a kis masnit ki tudják javítani kézi varrással. Igazából nem tudom, hogy ez is egy replika vagy pedig egy igazi régi darab.

A gombjai gyönyörűek.

Múltidéző faktor: 9

A hirdetés eredeti linkje: http://galeriasavaria.hu/termekek/reszletek/szonyeg-textil/819753/Antik-csipkes-bluz-kising-gyongyhaz-gombos/

 

Csipkés lajbi:



Ez az egyik kedvenc ruhadarab fajtám, mert napjainkban topként is viselhető. Egyébként az adott időszakban a fűzőtakaró fehérnemű volt nagyon hasonló volt. Az alábbi képek 1906-os fűzőtakarókat mutatnak:



Mivel kicsit bugyosít, ezért segít abban, hogy a fűző merevségét kompenzálja a blúzviselésnél és olyan begyesnek tűnjön az ember segítségével, mint ahogy azt a korabeli képeken jól látni.

A régi népies lajbik is nagyon jól ellátják ezt a szerepet, és olcsó őket beszerezni.

A hirdetésben bemutatott darab egy modern pamut darab, ami így ránézésre is igen kényelmes és mindamellett nagyon aranyos kis holmi. 38-as méretű.

Múltidéző faktor: 6

A hirdetés eredeti linkje: http://galeriasavaria.hu/termekek/reszletek/szonyeg-textil/320117/Lajbi/ 

 

Csipkés alsószoknya:


Ha már fűzőtakaró, akkor alsószoknya is. Igazából én az alsószoknyákat, amennyire lehet csak gyűjtöm, mert jók nyáron szoknyának, múltidézésnél pedig minél többféléd van, annál inkább kombinálhatod őket. Ez egy viszonylag rövid alsószoknya 64 cm-es, alacsonyabb hölgyeknek ideális. Harang fazonú, fölül szűk, alul szélesedő szoknyához.

Nem korabeli viszont azokhoz hasonló, de nagyon csinos és anyaga alapján kényelemesnek is találom. Ráadásul olcsó. A csipkéje viszont műszálas.

Múltidéző faktor: 3

A hirdetés eredeti linkje: http://galeriasavaria.hu/termekek/reszletek/szonyeg-textil/737418/Csipkes-alsoszoknya/

 

Full csipkés zsabó:


Ez a zsabó eredetinek tűnik és gyönyörű. Alap magas nyakú blúzhoz és kosztümhöz ajánlott a viselése, egy gyönyörű brossal. Nem látok rajta hibát, így valószínűleg javítani sem kell. Ha valóban igazi tisztítani csak nagyon-nagy odafigyeléssel érdemes. 

Múltidéző faktor: 9

A hirdetés eredeti linkje: http://galeriasavaria.hu/termekek/reszletek/szonyeg-textil/454621/Antik-finom-csipkes-zsabo/

 

Szecessziós hímzett ruha applikáció:


Meglepő, de egy díszítésre is bukkantam, amely a hobbi vagy hivatásos varrónőknek lehet a leghasznosabb. Elég jó minőségűnek tűnik. Egy darab 12 cm hosszú. Az ára sajnos a darabonkénti. A leírás alapján korhű. A hímzésből kivehető, hogy nagy valószínűséggel valóban kézzel készült. A hímzés fémszálat tartalmaz.

Múltidéző faktor: 10

A hirdetés eredeti linkje: http://galeriasavaria.hu/termekek/reszletek/szonyeg-textil/787257/Szecesszio-korabeli-kezi-himzesu-ruhadisz-nagyon-szep/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése