Lehull a lepel Anglia legijesztőbb nőjéről

A Múltidéző Találkozókon éppen cikket készülök írni a victorian goth stílus és a múltidézés összevetéséről. Így találtam rá egy érdekes képre a Pinteresten. Madam Violet a hozzá fűzött leírás alapján, nem más, mint egy vámpír, akit Anglia legfélelmetesebb nőjének választottak kétszer is 1880 körül, miközben Edinburgh vámpírcsoportjának királynője volt.

 





Annyira jól hozták össze ezt az úgynevezett kabinet kártyát, hogy felszínesen nézve bevettem, hogy biztos valami akkori cirkuszi figyelemfelkeltés vagy valami hasonló. Csak amiatt volt bennem némi kétely, hogy bizony azért hiába volt a XIX. század második felében egynéhány vámpíros mű, azért a nagy vámpírkultusz csak Bram Stroker regényének megjelenése - 1897 - után jött. A képnek a sugallata pedig erősen emlékeztetett valami Nosferatu-jelleg utánérzésére. A Nosferatu meg ugyebár már 1920-as évek.

A képen a hölgy öltözéke és haja viszont egyértelműen 1850-re utal. A kép technikája már későbbre. Persze a vámpírok mindig is anakronistán öltöznek, szóval ez még bele is illene a történetbe. 

Nos a megfejtés igen prózai. Fogtam a képet, rákerestem a Google képkeresőjével, és ki is dobta a megoldást a Fake Pictures blogon. Madam Violet egy túl nagy fantáziával megáldott internetező leleménye, aki ehhez Christine Elfman 2008-as direkt kabinetfotó keretbe rakott, albumintechnikával előállított fotográfiáját használta fel.

A fotó egy sorozat része, amelyhez a művész a dédnagyanyja történeteinek kinyomtatott változatából csíkokat vágott, és így készített egy viktoriánus ruhát egy fából készült babura. Tehát Madam Violet nem más, mint egy bábu, aki nagyon is mai. Ja és Edinburgh nem Angliában, hanem Skóciában van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése